Svijet     | 21.05.2019. 08:13 |

Odbijen zahtjev Rusije za sastankom Vijeća sigurnosti UN-a o jeziku u Ukrajini

FENA Internet

NEW YORK, 21. maja (FENA)  - Evropljani i Amerikanci su u ponedjeljak blokirali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o jeziku u Ukrajini, koji je tražila Rusija na dan stupanja na dužnost novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zeleneskija.

Protiv sastanka se izjasnilo šest zemlja, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Belgija i Sjedinjene Države. Pet zemalja je glasalo za sastanak i to Rusija, Kina, Južnoafrička Republika, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, a četiri su bile suzdržane Indonezija, Bjelokosna Obala, Peru i Kuvajt, prenosi AP.

U pismu krajem prošle sedmice ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia je tražio održavanje tog hitnog sastanka i spomenuo ukrajinski zakon o korištenju ukrajinskog kao nacionalnog jezika, u čemu Moskva vidi direktno kršenje duha i slova odredbi sporazuma iz Minska iz 2015. koje su potvrđene rezolucijom UN-a. Taj zakon, koji treba stupiti na snagu sredinom jula, je 25. aprila izglasao parlament i već tada ga je Rusija osudila. Zakon proširuje kvote ukrajinskog jezika u audio-vizuelnim medijima. 

Ambasador  Nebenzia oštro je kritizirao zakon o jeziku koji zahtijeva korištenje ukrajinskog jezika u vladi i medijima. Ruski se također široko govori u Ukrajini.

Ukrajinski ambasador u UN-u Volodymyr Yelchenko izjavio je kako "ovo nije najbolji način za uspostavljanje kontakata između Rusije i Ukrajine".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo