Ekonomija     | 23.05.2019. 11:45 |

Bivši general američke vojske David Grange savjetnik Uprave Bosnalijeka

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Bivši general vojske Sjedinjenih Američkih Država David Grange, poslovni konsultant kompanija u farmaceutskoj industriji, pridružio se kompaniji Bosnalijek na poziciji savjetnika Uprave, gdje će raditi na razvoju poslovanja i međunarodnoj ekspanziji.

Farmaceutska kompanija Bosnalijek odlučila je postaviti penzioniranog američkog generala David Grangea za savjetnika Uprave.

U okviru planova za međunarodnu ekspanziju poslovanja, direktor kompanije Nedim Uzunović izabrao je generala za savjetnika zbog njegovog iskustva u radu s međunarodnim farmaceutskim i biotek kompanijama, kao i velikog znanja, mreže kontakata i poslovnih sposobnosti, koje će pomoći u daljem poslovnom razvoju Bosnalijeka i širenju poslovanja na nova tržišta.

Bosnalijek je međunarodna kompanija koja uspješno posluje na tri kontinenta, i koja je u regionu prepoznata kao lider u farmaceutskoj industriji.

Ovo je veoma značajan korak za Bosnalijek i pojačanje koje će doprinijeti još boljem pozicioniranju njenih proizvoda i usluga na novim tržištima, a poseban fokus je na poslovima out-licensinga koje se planira ponuditi na američkom tržištu kao i proširenje izvoza u zemlje Bliskog istoka i Afrike.

- Kao vodeća farmaceutska kompanija iz Bosne i Hercegovine, Bosnalijek se širi na nova tržišta. Posebno smo fokusirani i zainteresirani za prilike koje nam se otvaraju na američkom tržištu na kome bismo velikim američkim farmaceutskim kompanijama ponudili usluge out-licensinga i ugovorne proizvodnje, a planiramo i širenje na nova tržišta na Bliskom istoku i Africi, kroz izvoz širokog portfolia naših lijekova koji se proizvode u BiH - kazao je Uzunović.

Dodao je da će upravo zato, general Grange, u ulozi savjetnika Bosnalijeka, donijeti kompaniji novu perspektivu, iskustvo, znanje i kontakte, koji će nam pomoći da rastemo i da se dalje širimo u pravcu izgradnje Bosnalijeka u veliku međunarodnu kompaniju.

- Zahvalan sam generalu što je prihvatio poziv da nam se pridruži, čime sam realizirao ideju koju imam već duže vrijeme, da naš tim ojačam ekspertom svjetskog ranga poput generala Grangea, koji će pomoći kompaniji na putu daljeg razvoja i osvajanja novih tržišta - naglasio je Uzunović.

Penzionirani general David Grange poznat je, ne samo po svojoj vojnoj karijeri, već i po značajnom iskustvu u farmaceutskoj industriji, kao i u sektoru kliničkih istraživanja.

U svojoj bogatoj karijeri, bio je na pozicijama izvršnog direktora kompanija Pharmaceutical Product Development Inc i Pharm-Olam International, Ltd, a od februara 2018. godine direktor je Tonix Pharmaceuticals Holding Corp. General je također član odbora mnogih neprofitnih organizacija.

Prilikom preuzimanja nove uloge savjetnika u Bosnalijeku, Grange je kazao da ga je impresionirala izuzetnost ove kompanije, kao i njihov kvalitet rada i poslovni planovi za međunarodnu ekspanziju, na kojima će raditi s direktorom Uzunovićem s ciljem pozicioniranja Bosnalijeka kao partnera od povjerenja vodećim međunarodnim farmaceutskim kompanijama u oblasti out-licensinga i ugovorne proizvodnje te u oblasti izvoza.

- Svoje dosadašnje iskustvo, znanje i mrežu kontakata iskoristit ću da pomognem kompaniji Bosnalijek da dalje razvija svoje poslovanje i širi se na nova tržišta - najavio je Grange.

U posljednjih deset godina, izvoz kompanije Bosnalijek uvećao se tri puta, s prosječnim godišnjim rastom od 13 posto. Ovaj rezultat najbolje pokazuje stalni rast kompanije, koja je posvećena potrebama svih svojih potrošača, zaposlenih, dioničara i poslovnih partnera.

Vizija kompanije je da se upusti u nove oblasti, investirajući u razvoj najmodernije tehnologije i rješenja, kao i u znanje, talenat i mlade, kako bi bila lider u stvaranju novih trendova u farmaceutskoj industriji u našem regionu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića

Po nalogu Tužiteljstva BiH izvršeni pretresi i lišenje slobode osumnjičenog

Godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka odgođena zbog nedostatka kvoruma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo