Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 14:56 |

Koalicija Pod Lupom-Izmjenama izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. maja (FENA) - U okviru projekta koji finansira Evropska unija, Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' jučer je održala Regionalnu konferenciju u Banja Luci na temu ''Budućnost izbora u BiH: Unapređenjem izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare i osigurati slobodne i poštene izbore u BiH''.

Učesnici jučerašnje konferencije saglasni su da vlast na državnom nivou potrebno je formirati čim prije da bi se, između ostalog, pristupilo neophodnim izmjenama izbornog zakonodavstva u toku neizborne godine, te da je neophodno što prije ući u proces izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim bi se obezbjedio bolji okvir za održavanje slobodnih i poštenih izbora u BiH, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

Regionalnu konferenciju otvorio je predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom'' Vehid Šehić, koji je naglasio važnost Izbornog zakona BiH jer je, kako kaže, isti ogledalo demokratije jedne države, poštivanja ljudskih i građanskih prava, jednakosti svih građana BiH, zbog čega je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH implementirajući odluke Evropskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u BiH.

- Značajno je raditi na ovom polju imajući u vidu činjenicu da je Vijeće Evrope Bosni i Hercegovini prilikom prijema u tu međunarodnu organizaciju dalo kao jedan od postprijemnih uslova da izmjeni svoj izborni zakon jer je diskriminirajući – rekao je Šehić.

Na konferenciji je prezentiran i Finalni izvještaj Koalicije ''Pod lupom'' o građanskom, nestranačkom posmatranju Općih izbora 2018 u BiH.  Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, transparentno kršenje Izbornog zakona BiH, rekordan broj zabilježenih nepravilnosti, politički utjecaj na izbornu administraciju te izostanak sankcija doprinijli su tome da je Koalicija Opće izbore 2018 ocjenila kao djelimično neregularne. 

- Ovo je prvi put od kada Koalicija posmatra izbore da je iste ocjenila kao neregularne u pojedinim dijelovima izbornog procesa'' – kazao je direktor projekta Koalicija ''Pod lupom'' Dario Jovanović.

Učesnici panel diskusije su bili zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH Mira Pekić, predsjednica Gradske izborne komisije Banja Luka Nada Batinar te delegat u Domu Naroda PS BiH Lazar Prodanović.

Tokom diskusije često je naglašavana potreba da se pooštre finansijske i druge sankcije za kršenja zakona, kao i da se mora insistirati na utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju prekršioca, što uključuje i krivičnu odgovornost tamo gdje je primjenljivo.

Učesnici su saglasni i u tome da izmjene Izbornog zakona BiH trebaju biti pripremane na način koji će uključivati što veći broj relevantnih aktera u izbornom procesu, naročito sve parlamentarne stranke, bilo da su u vlasti ili opoziciji kao i nezavisne stručnjake za izborno zakonodavstvo, kako bi se dobila kvalitetna rješenja.

Konferencija je okupila oko 50 predstavnika vlasti na različitim nivoima, izborne administracije, političkih stranaka, međunarodne zajednice, te civilnog društva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pod lupom - Građani BiH progovorili o pritiscima na birače

Koalicija 'Pod lupom' predstavila izvještaj o rezultatima istraživanja o pritiscima na birače u BiH

Sastanci članova CIK-a sa predstavnicima nevladinih organizacija TI BiH i Koalicije 'Pod lupom'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo