Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 15:23 |

Konaković i Mandić: Milionske štete nanesene KJKP "Rad"

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. maja (FENA) – Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnio je tužbu protiv menadžmenta KJKP „Rad“, zbog, kako je naveo, milionske štete koja je nanesena preduzeću.

Na konferenciji za medije danas su Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić rekli da je istragom otkriveno da postoje privilegirani privrednici kojima se naplaćujue mali dio usluga, a to su hoteli na Ilidži, te da je zbog toga preduzeće Rad pretrpilo ogromnu štetu.

Kazao je da je do sada obrađeno oko 200 subjekata, akcija biti nastavljena, a istraga će biti pokrenuta i u KJKP Vodovod i kanalizacija, te preduzećima „Butmir“ i ZOI .

Odgovorne za sistemsku i ozbiljnu korupciju u preduzeću smatra menadžment, Nadzorni odbor, te je podnio tužbu Tužilaštvu KS.

Rekao je da se iz Budžeta KS svake godine se izdvajaju sredstva za komunalna preduzeća, a ove godine za KJKP Rad će biti izdvojeno oko sedam miliona KM.

- Sedam miliona KM, a radnici preduzeća rade u ekstremno lošim uslovima, rade teške poslove, sa minimalnom opremom i minimalno su plaćeni – rekao je ministar Mandić.

Menadžmenti komunalnih preduzeća, dodao je Mandić, zaboravili su koja im je misija, zaboravili su da su vlasništvo građana i Skupštine KS a ne privatna preduzeća.

Istakao je da neće biti otpuštanja radnika, već će tragati za stvaranjem boljih uslova rada, da se radnicima poveća plaća, posebno onima koji rade teške fizičke poslove na terenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu (VIDEO)

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu

Fajon: Početak procesa reformi će donijeti nova sredstva, novca ima dovoljno (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo