Ekonomija     | 23.05.2019. 17:49 |

Dalipagić održao bilateralne sastanke na ITF-u u Njemačkoj

FENA Saopćenje

LEIPZIG, 23. maja (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao s komesarkom Europske unije za promet Violetom Bulc, koju je informirao o tijeku izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja između Hrvatske i BiH.

Za ovaj most Europska unija Bosni i Hercegovini dodijelila je grant u iznosu od 22 milijuna eura, a koji bi, i pored određenih poteškoća u dinamici izgradnje, trebao biti završen do kraja ove godine.

Također, Dalipagić je informirao komesarku i o izgradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške, za koji je BiH od Europske unije dobila grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura. Kazao je da je do sada završen proces javne nabave i da će izvođač biti izabran uskoro, a u završnoj fazi je i izbor nadzora nad izvođenjem radova. Početak gradnje očekuje se u trećem kvartalu ove godine. 

Dalipagić je zatražio od komesarke Bulc da organizira trilateralni sastanak koji bi ona vodila između Europske komisije, BiH i Hrvatske, a u vezi s utvrđivanjem trase Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, što je bio jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu.

Bulc se zahvalila Dalipagiću na datim informacijama o bitnim projektima koje financira Europska unija i izrazila očekivanje da će se projekti završiti u predviđenim rokovima, te obećala da će organizirati trilateralni sastanak najkasnije do rujna 2019. godine.

Također, Dalipagić je održao bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Turske Mehmetom Cahitom Turhanom s kojim je razgovarao o izgradnji autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd kroz BiH i nastavku aktivnosti na izradi Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji u željezničkom i zračnom prometu i informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Zaključeno je da će se roku od dva mjeseca formirati operativno tijelo sastavljeno od predstavnika oba ministarstva koje će biti nadležno za pitanja suradnje sukladno Memorandumu o suradnji u oblasti prometa i infrastrukture, posebno na realizaciji izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd, koji je 2. maja 2019. u Ankari potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a što je regulirano člankom 3. predmetnog Memoranduma.

Tijekom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u istraživačko-razvojnim aktivnostima u oblasti prometa i informacijskih tehnologija između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva prometa, pomorstva i komunikacija Turske.

Na kraju Međunarodnog prometnog foruma (ITF-a) Dalipagić se sastao i s Philippom Citroenom, generalnim direktorom UNIFE, organizacije koja predstavlja Europsku željezničku industriju iz Brisela. Nakon što je Dalipagić ukratko izložio stanje u željeznicama, direktor Citroen je ponudio da njegova organizacija pruži pomoć BiH, posebno u oblasti sanacije željezničke infrastrukture.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi 193.836,40 KM

Na Banjalučkoj berzi promet 5,9 miliona KM

Promet na Sarajevskoj berzi 22.150,31 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu