Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 16:06 |

'Potočarska povelja' za evropskog parlamentarca Igora Šoltesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na prijedlog Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena Podrinja" Bratunac, jednoglasno je odlučio da dodijeli "Potočarsku povelju" dr. Igoru Šoltesu, zastupniku u Evropskom parlamentu.

- "Potočarska povelja" zastupniku Šoltesu bit će dodijeljena za doprinos u promoviranju istine i zaštite žrtava genocida na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici. Osobe kao Šoltes trebaju biti predvodnici ideja Evropske unije, jer se samo istinom i pravdom može osigurati trajni mir u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi - smatraju u Pokretu "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

U saopćenju za javnost ovog pokreta navode da je Igor Šoltes bio predlagač amandmana na Rezoluciju, koja je 2018. godine usvojena u Evropskom parlamentu. Šoltesovim amandmanom je istaknuto da je temeljni korak Srbije na putu ka evropskim integracijama priznanje genocida u Srebrenici i puno prihvatanje i primjena presuda i odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i njegovog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS/MICT), navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Usvojena odluka o osnivanju 'Fondacije za obilježavanje 11. jula 1995. - godišnjica genocida'

Podrška FUCZ učesnicima 'Marša mira 2023'

Internacionalni Festival prijateljstva u Goraždu od 1. do 6. augusta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo