Stranačke aktivnosti     | 27.05.2019. 11:19 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Do kada ćemo biti taoci pojedinaca kojima je osobni interes ispred interesa naroda koji predstavljaju.

Od samoga početka, još davne 2009. godine, kada je BiH podnijela zahtjev za aktiviranje MAP-a, započele su opstrukcije pojedinih političara u entitetu RS, poglavito gospodina Dodika, koji se sve ovo vrijeme poziva i zalaže za vojnu neutralnost BiH. Možemo razumjeti želje, interese ili strahove jedne strane ali jednako tako oni trebaju razumjeti i naše potrebe i želju da BiH ide dalje.

S ciljem okončanja ove decenijske trakavice, HS BiH predlaže, da FBiH prihvati MAP i započne sa svim navedenim reformama a da Republika Srpska proglasi vojnu neutralnost i sačeka neka nova vremena i nove vođe za provođenje ovih reformi.

Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći i potpore zemljama koje se pripremaju za članstvo u NATO-u. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, obrambenu i vojnu, financijsku, sigurnosno pravna pitanja. Dakle, otvaranje MAP-a nikako ne znači automatski ulazak u NATO već je to niz mjera i postupaka koji treba da pomognu BiH da se, kroz potrebne reforme, približi ne samo NATO savezu nego i EU, a što je želja većine građana u BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta