Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 14:17 |

Sitarski: Zovko će i dalje zastupati i interese Hrvata i BiH u EU parlamentu

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) - Ponovni izbor Željane Zovko u Europski parlament za Bosnu i Hercegovinu znači stabilnu zastupljenost u tom tijelu, kazao je Feni voditelj stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Milan Sitarski.

- Mislim da će ona, kao i do sada, vrlo gorljivo i efikasno zastupati interese Hrvata u BiH, no ne bih zanemario ni njezino zastupanje interesa Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene države - ocijenio Sitarski.

Komentirajući mišljenja nekih hrvatskih analitičara da je trend u Hrvatskoj sličan onome u Europi - događa se slabljenje ljevice i jačanje populizma i radikalne desnice, Sitarski je kazao kako je taj trend različit u zemljama Europske unije, koje se dijele na one koje su uklapaju, odnosno čije se političke stranke uklapaju u taj trend i one koje mu odolijevaju.

Po njegovom mišljenju, u Hrvatskoj se mogu naći elementi pregrupiranja i unutar desnice i unutar ljevice, zbog čega su između ta dva bloka prilično stabilni odnosi snaga.

- Usprkos tome što je njezina stožerna stranka, umjereno desni HDZ, pretrpio izvjesne gubitke u korist radikalnijih desnih struja, zanimljivo je da je Željana Zovko, ipak, uspjela sačuvati svoj mandat koji je imala u prethodnom sazivu EU parlamenta što dovoljno govori o snazi koju uživa njezino biračko tijelo, čini mi se prije svega izvan Republike Hrvatske, možda prvenstveno u BiH, pošto je i ona iz BiH - izjavio je Sitarski.

Po njegovim riječima, jedan od kurioziteta ovih izbora je to što je Zovko uspjela obnoviti svoj mandat, usprkos tome što je njezina stranka lošije prošla nego na prošlim izborima.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo