Ekonomija     | 27.05.2019. 15:14 |

Vlade FBiH i KS bez dogovora o cijeni gasa, nastavit će razgovore (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Delegacije Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo nisu uspjele postići dogovor o cijeni gasa u tom kantonu na sastanku koji je održan danas u Sarajevu.

Premijer KS-a Edin Forto rekao je novinarima nakon sastanka da će razgovori biti nastavljeni te da će naredni sastanak održati federalni i kantonalni ministri finansija kako bi razgovarali o načinu za izmirenje duga prema ruskom isporučiocu gasa.

- Pokušali smo ustanoviti i model po kojem bi i Vlada FBiH podnijela dio troška najavljenog povećanja cijena gasa u Kantonu Sarajevo, ali nismo naišli na pozitivan odgovor. Ušli smo u sezonu u kojoj nije velika potrošnja ali mi moramo naći odgovor za naše građane i poslovnu zajednicu prije početka sezone grijanja - rekao je Forto.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić istakao je da je predložio da se obrate Vijeću ministara BiH kako bi bio pokrenut razgovor s ruskim Gazpromom kao jedinim dobavljačem gasa.

- U strukturi cijene kubika prirodnog gasa 74 posto čini Gazprom, 11 posto transport kroz Mađarsku, devet posto transport kroz Srbiju, četiri posto BH-Gas, te po jedan posto Energoinvest i transport kroz RS. Teško mi možemo podnijeti dio troškova kad Vlada FBiH može utjecati samo na ta četiri posto koja čini BH-Gas - naveo je Džindić.

Dodao je da je Vlada FBiH od 1. januara 2018. do 30. aprila 2019. kroz nižu prodajnu cijenu od nabavne građanima Kantona Sarajevu transferirala oko 17 miliona KM.

Džindić je naglasio da prepreku u čitavoj priči predstavlja i neusvajanje zakona o gasu na državnom nivou, na šta niži nivoi vlasti ne mogu utjecati.

Pogledajte http://fena.ba/video/3009/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11uMlBWZV0Jx0Pss4_HRl3xnnPuDyAn7h?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom