Svijet     | 27.05.2019. 16:21 |

Francuska izrazila protivljenje smrtnoj kazni nakon presuda iračkog suda

FENA Internet

PARIZ, 27. maja (FENA) - Francuska se u principu protivi smrtnoj kazni ali prihvata irački suverenitet, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova u Parizu, dok je četvrti francuski državljanin osuđen na smrt u Iraku jer je bio član tzv. Islamske države (IS).

Irački pravosudni zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je čovjek osuđen na smrt vješanjem, dan nakon što je trojici ostalih francuskih državljana izrečena smrtna kazna zbog članstva u IS-u. Oni mogu uložiti žalbu na presude.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da poštuje suverenitet iračkih vlasti i da članovi IS-a  "moraju odgovarati za svoje zločine", ali je naglasilo francusko protivljenje smrtnoj kazni.

- Francuska ambasada u Iraku, u svojoj ulozi davaoca konzularne zaštite, poduzima neophodne mjere kako bi izrazila svoj stav iračkim vlastima - dodaje se u saopćenju.

Četvoricu osuđenih ljudi  predali su iračkim vlastima pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju američku podršku, i dio su grupe od 280 iračkih i stranih zarobljenika među kojima je tada bilo 14 francuskih državljana. 

Očekuje se da još petorica Francuza budu izvedena na suđenje početkom juna kako bi se suočili s optužbama za članstvo u Islamskoj državi, saopćila su dvojica pravosudnih zvaničnika.

Irak sudi hiljadama sumnjivih boraca Islamske države, uključujući i stotine stranaca, nakon što su mnogi od njih zarobljeni dok se samoproklamovani "kalifat" grupe urušavao širom Iraka, navodi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu