Regija     | 28.05.2019. 11:41 |

Procjena upravljačkih kapaciteta iz oblasti sigurnosti osobnih dokumenata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. svibnja (FENA) - U sklopu Misije stručne procjene Europske komisije iz oblasti sigurnosti osobnih dokumenata, u ponedjeljak je u Glavnom uredu Granične policije BiH u Sarajevu održan sastanak predstavnika Granične policije BiH, eksperata TAIEX-a, predstavnika Delegacije EU u BiH i Direkcije za europske integracije BiH, izvijesti su u utorak iz Granične policije BiH.

Cilj je Misije stručne procjene pružiti Europskoj komisiji kvalitativnu i kvantitativnu procjenu upravljačkih kapaciteta iz oblasti sigurnosti dokumenata BiH u kontekstu mehanizma za praćenje liberalizacije viznog režima i pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ovaj monitoring obuhvaća više institucija u BiH s čijim predstavnicima će eksperti iz Europske unije održati sastanke narednih dana, a kada je riječ o GPBiH zanimali su ih radni procesi i organizacija kontrole osobnih dokumenata i dostupnost relevantnih potražnih baza za osobe i dokumente.

Tematizirane su i obuke i tehnička osposobljenost GPBiH u otkrivanju falsificiranih dokumenata. Predstavnici GPBiH na čelu sa zamjenikom direktora GPBiH Fahrudinom Halačem i pomoćnikom direktora GPBiH za organizaciju i operacije Draganom Kulićem predočili su statističke podatke koji pokazuju kontinuirano poboljšanje rezultata ove policijske agencije u potražnoj djelatnosti, bilo da je riječ o osobama ili dokumentima koje potražuju nadležni organi u BiH ili INTERPOL.

Prezentirani su podaci i o obukama službenika GPBiH iz oblasti otkrivanja falsificiranih dokumenata koje su prethodnih godina realizirane u sklopu međunarodne suradnje.

Na sastanku su, uz rukovodstvo ove policijske agencije, sudjelovali TAIEX-ovi eksperti iz navedene oblasti - Philippe Conduche šef Kabineta za borbu protiv ilegalnog rada i zloupotrebe identiteta Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i Octavio Rodrigues glavni inspektor Portugalske službe za imigracije i granice, Samir Hadžimusić iz Delegacije EU u BiH i Danijela Vučetić iz Direkcije za europske integracije BiH.

Iz Uprave za operacije GPBiH sudjelovali su: v.d. načelnika Pero Milivojević, šef Odsjeka za granične provjere Anđelko Mikić, inspektorica za falsificirane dokumente Olivera Stanišić i vještak za dokumente Muamer Delić, stoji u izvješću.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo