Kultura     | 29.05.2019. 09:56 |

Promocija knjige Dragane Tomašević „Ženskom rukom bosanskom"

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Promocija knjige Dragane Tomašević „Ženskom rukom bosanskom“

(priče o slikama i slikarkama) održati će se u četvrtak, 30. maja, u prostorijama SPKD „ Prosvjeta“, saopćeno je iz Društva.

Na promociji će govoriti  Dejan Garić, Dragana Tomašević, Strajo Krsmanović, urednik knjige i prof. Marina Finci.

 U saopćenju se navodi da je prije tri godine SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo je u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine organizirala izložbu „Ženskom rukom: doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH.“

Tim povodom objavljen je i katalog s reprodukcijama bh. bosanskohercegovačkih autorica. Izložba i katalog su izazvali veliki interes kulturne javnosti i dobili brojne pohvale. Istovremeno s pohvalama javljali su se i prijedlozi da se katalog dopuni biografijama umjetnica koje su svojim djelima ispisivale početke ženske likovne historije Bosne i Hercegovine.

Tako su se u Prosvjeti odlučili objaviti knjigu kao  jednu vrstu dopune kataloga i izložbe. Knjigu  pod naslovom „Ženskom rukom bosanskom“ uradila je publicistkinja Dragana Tomašević, koja se bavi istraživanjem ženske kulturne historije Bosne i Hercegovine.

Ova „ženska slikarska čitanka“ će širu kulturnu javnost podsjetiti da je Adela Behr prva školovana slikarica,  prva grafičarka u BiH i prva slikarica čiji se kompletan slikarski opus vezuje za Bosnu; Lujza Kuzmić-Mijić, školovala se zajedno s Adelom Behr, ali nije mnogo uradila jer se veoma rano odrekla slikarstva i posvetila porodici; Iva Despić prva bosanskohercegovačka vajarka; Mica Todorović prva žena u BiH koja je postala redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH; Rajka Merčep jedina umjetnica iz BiH koja je između dva rata ostvarila međunarodnu karijeru; Milena Šotra prva hercegovačka slikarica; Nada Novaković, između ostalog uradila slavni portret  narodne heroine Lepe Radić, Nada Pivac, utemeljititelj Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Ovi podaci ističe se u saopćenju nisu puke zanimljivosti, nego važan dio kulturnog pamćenja, temelji likovne historije naše zemlje i važan doprinos „ženskom pitanju“ na ovim prostorima.

Osim toga, sve ove biografije su toliko zanimljive da sigurno zaslužuju da postanu priče koje će zajedno s reprodukcijama ovih 8 likovnih umjetnica iz BiH pričati priče o njima i, za žene teškom vremenu u kojem su živjele, radile i zajedno se borile za neko bolje žensko sutra, navode iz SPKD Prosvjeta. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada ZDK i Sindikat postigli dogovor - Prosvjetnim radnicima u ZDK najveće plate u FBiH

Profesor iz Čitluka razvio aplikaciju 'Mogu li van?' kako bi smanjio ometanje nastave

Od januara povećanje plaća za prosvjetne radnike u TK

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'