Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 18:24 |

Direktor Fondacije Konrad Adenauer održao predavanje mostarskim studentima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. maja (FENA) - Direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke održao je u utorak predavanje na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru o temi „EU nakon parlamentarnih izbora 2019.“

U svom izlaganju Petke je posebno ukazao na značaj učešća mladih Bosne i Hercegovine u procesu političkog odlučivanja i procesu integracije u EU, a nakon predavanja održana je i aktivna diskusija u kojoj su studenti i zainteresovana javnost imali priliku da predavaču postave brojna konstruktivna pitanja i podijele zanimljiva stajališta.

- Mislim da je za svaku politiku dobro da se mladi aktivno uključe. Na svjetskom nivou imamo sjajne primjere uključenja mladih u pitanja zaštite okoliša – na primjer, čuli ste za djevojčicu Gretu iz Švedske koja je pokrenula „Fridays for Future“ pokret. Važno je zapamtiti da političari moraju pratiti šta građani žele. Ako se interesi mladih ne uzimaju zaozbiljno, možemo biti sigurni da će taj račun jednog dana doći na naplatu. Sa druge strane, dobro je uvijek imati na umu i riječi John F. Kennedyja: „Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego se upitaj šta ti možeš učiniti za državu!“ - poručio je Petke.

Prije samog predavanja, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH sastao se s rektorom mostarskog Univerziteta Elvirom Zlomušicom, prorektorom za finansije Veldinom Ovčinom i prorektoricom za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Majom Kazazić.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini otvoreno je u februaru 1997. godine, kao dio mreže od 70 ureda sa preko 120 dugoročnih projekata širom svijeta. Fondacija Konrad Adenauer podržava demokratski razvoj političkih partija, približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, pomirenje i razumijevanje etničkih grupa i vjerskih zajednica, te mlade u politici, privredi, nauci i teologiji (kroz stipendije i druge aktivnosti u korist mladih). Sloboda, pravda i solidarnost su vodeći principi u djelovanju te fondacije, saopćeno je iz Univerziteta "Džemal Bijedić".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata: Nekoliko stotina maturanata posjetilo Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu “Džemal Bijedić”

Svečana sjednica Senata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta