Svijet     | 29.05.2019. 13:25 |

Boris Johnson mora se pojaviti u sudnici radi izjava o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 29. maja (FENA) - Boris Johnson, favorit za nasljednika Therese May na poziciji britanskog premijera, mora se pojaviti u sudnici zbog navoda da je lagao javnost o Brexitu, presudila je sutkinja u srijedu.

Sutkinja u sudu Westminster u Londonu presudila je da Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i gradonačelnik Londona, mora odgovoriti na privatne optužbe da je učinio tri prekršaja dok je obavljao javnu dužnost.

Slučaj je povezan s izjavama koje je Johnson davao uoči i nakon britanskog referenduma o napuštanju EU, održanog u 2016. godini, kada je bio jedan od vodećih zagovornika britanskog napuštanja bloka. Britanci su glasali u korist napuštanja EU s 52 naprema 48 posto glasova za odlazak.  

- Tokom oba navedena perioda on je lagao i pogrešno navodio britansku javnost o troškovim britanskog članstva u EU od 350 miliona funti sedmično - navodi se u privatnoj tužbi protiv Johnsona.

Cifra od 350 miliona funti središnji je i kontroverzni dio kampanje za napuštanje bloka pod nazivom "Vratimo kontrolu". Protivnici kampanje tvrde da je to svjesno prenaglašena cifra, i ona je postala simbol britanskih podjela izazvanih referendumom.

U pisanoj presudi, sutkinja oblasnog suda Margot Coleman tvrdi da ti navodi nisu dokazani i da ona nema nikakvih saznanja o tome, ali dodaje da bi se Johnson trebao suočiti sa sudskim postupkom.

U podnesku sudu, Johnsonovi advokati tvrde da su privatne tužbe podnesene u čisto političke svrhe.

- Navodi koje su iznijeli podnosioci tužbe nisu ni blizu ustanovljavanju kršenja javnog položaja. Ni jedna od tih tužbi nije povezna s Johnsonovim pozicijama člana parlamenta ili gradončelnika, nego je iznesena u svrhu političke kampanje - navode Johnsonovi advokati, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'