Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 14:03 |

Dodik: Očigledan je zastoj u BiH, a pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza

FENA Darinka Mitrović

ISTOČNO SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da postoji očigledni zastoj Bosne i Hercegovine u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza, kao i da pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza dosad.

- Većina onih koji ocjenjuju stanje u BiH se slažu u jednom, da je ovo zastoj koji je nepotreban. Čak ni pitanje koje je bilo važno a to je EU i put ka EU, nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, što je dovelo do širokog zastoja u radu svih institucija – smatra Dodik.  

Izrazio je zahvalnost EU i Evropskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali je napomenuo da su šanse propuštene zbog, kako je rekao, jalovih političkih nadmetanja u BiH.

- Stav Evropske komisije od početka je bio vrlo jasan, a to je da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim nivoima i da se kao takvi nađemo u atmosferi dobrog kretanja vezano za Mišljenje EU, a naravno i za pribavljanje podrške zemalja članica EU. Od svaga toga ništa se nije desilo – kazao je Dodik.

Apatična situacija, prema njegovim riječima, proizvedena je "zato što neko u BiH, prije svega, bošnjačka politička elita želi da spriječi Srbe da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH“.

Dodik je kazao da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH, te da mu treba vratiti tu funkciju.

Komentirajući današnje proteste koji se održavaju ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu, Dodik je ustvrdio da su Tužilaštvo, Sud BiH i VSTV vanustavne institucije, te da je, isključujući slučaj zbog kojeg se protestira, frustracija građana opravdana.

Dodik je kazao da će danas pokušati dogovoriti sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o formiranju vlasti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'