Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 15:35 |

Wigemark predstavio ključne nalaze za BiH iz Mišljenje Evropske komisije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije U BiH Lars Gunnar Wigemark danas je u Sarajevu predstavio ključne nalaze Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koje je danas usvojila Evropska komisija.

- Prvi put Mišljenje daje sveobuhvatnu mapu puta - koraka koje potrebno da BiH poduzme na putu ka EU. Potvrđuje se da zemlja može postati članica. Međutim za realizaciju potrebnih političkih i ekonomskih kriterija mora postojati prava volja za realizaciju temeljnih uvjeta na svim razinama. Nije dovoljno tek deklarativno se ponašati već konrektno djelovati i osiguravati pravu promjenu - rekao je Wigemark.

Naglasio je da će se od danas intenzivirati odnosi BiH i Evropske unije i da pod hitno treba usvojiti Nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU.

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a što će vjerovatno, kako kaže, potrajati mjesecima. Preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim nivoima.

BiH treba otvoriti pregovore u onom trenutku kada se za to ispune uvjeti, te je u Mišljenju dato 14 ključnih prioriteta, među kojima je potreba napretka u vladavini prava i pravosuđu, izbori u Mostaru, regulisanje finansiranje političkih stranaka, te unapređenje propisa u oblasti javnih nabavki.

- Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Politčke stranke i predstavnici stranaka ni na koji način ne smiju biti dijelom javne uprave. S tim u skladu potrebno je depolitizirati i restruktuirati javna preduzeća, a bilo kakva privatizacija mora biti transparentna - istakao je Wigemark.

Također, ističe da treba snažnije promovirati jednakopravnost žena jer su često izostavljene posebno u pružanju usluga.

 - Baš sam danas imao sastanak sa savjetodavnim odborom svih ženskih organizacija u BiH i usaglasili smo se da nema integracije bez istinskog učešća žena - potcrtao je Wigemark.

Dodao je da BiH mora pokazati sposobnost da odgovori na sve obaveze u svim oblastima,  a ne samo u okviru 14 ključnih prioriteta.

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU.

Podsjećamo, prije četiri godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prije tri godine podnesena je aplikacija za članstvo, a u februaru ove godine dostavljeni su odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. 

(USKORO VIDEO)

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović i Wigemark izrazili očekivanja o skorom formiranju vlasti

Oproštajni susret predsjedavajućeg Zvizdića s ambasadorom Wigemarkom

Wigemark: Bosna i Hercegovina treba hitno formiranje vlasti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo