Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 18:47 |

Zvizdić: Mišljenje Evropske komisije poziv na poštivanje vladavine prava (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozdravio je Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju ocjenjujući  da predstavlja poziv svim snagama u BiH da prestanu sa trgovinom uskostranačkih interesa, kao i na poštivanje vladavine prava.

- Mišljenje, koje je objavila Evropska komisija, jasan je signal koji potvrđuje evropsku perspektivu u BiH. Traži se bolja prevencija u oblasti korupcije i bolja reforma javne uprave - kazao je Zvizdić koji je ovim povodom održao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnarom Wigemarkom.

Na osnovu 14 ključnih prioriteta u Mišljenju nadležne institucije u BiH treba da izrade smjernice za daljnje postupanje na putu ka EU.

- Ove preporuke su bazirane isključivo na standardima i zahtjevima EU i zbog toga ne mogu biti predmet unutrašnjih kompromisa radi postizanja partikularnih nacionalnih ili političkih ciljeva na unutrašnjem političkom planu BiH. To je ključna poruka koju možemo iščitati iz ovog Mišljenja - rekao je Zvizdić.

Akcentirao je da Mišljenje znači da "niko u BiH nema zakonski osnov za ucjene bilo koje vrste u bilo kojem procesu".

- Sadržaj je jasan putokaz u smislu reformi kako bismo naš politički i ekonomski sistem uskladili sa EU standardima. Ovo je historijska prekretnica koja otvara novo poglavlje između BiH i EU, te predstavlja ocjenu spremnosti za pristupanje naše zemlje EU - naglasio je Zvizdić.

Očekujući da Vijeće ministara BiH bude uskoro uspostavljeno kaže da će novo Vijeće imati dobar temelj u nastavku aktivnosti na putu BiH ka EU jer su "u ovom mandatu  2015., 2016. i 2017.  bile najuspješnije evropske godine u kojima se radilo na ispunjavanju uslova za pristup u EU".

- Zato se želim zahvaliti svim agencijama civilnog društva na nemjerljivom doprinosu, a posebno Direkciji za Evropske integracije - poručio je Zvizdić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim nivoima u BiH.

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU.

Pogledajte http://fena.ba/video/3021

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AlSUQXdrYLjeVrDva7FRx1FkfN4TxTws?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana