Svijet     | 30.05.2019. 13:12 |

Više od 750.000 Evropljana prijavilo se za produženje boravka nakon Brexita

FENA Internet

LONDON, 30. maja (FENA) - Više od 750.000 građana Evropske unije prijavilo se da ostane živjeti u Britaniji nakon što ona napusti blok, izjavio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid.

Pitanje šta će se desiti s više od tri miliona državljana EU koji žive u Britaniji prvo je koje je bilo predmetom pregovora o napuštanju s blokom. Britanske vlasti saopćile su da građani EU imaju rok najmanje do 3. decembra 2020. da se prijave za "riješeni status" bez obzira da li se sporazum o razlazu s EU odobri.

Trenutno, Britanija bi trebala napustiti blok do 31. oktobra, ali je premijerka Theresa May podnijela ostavku nakon što nije uspjela dobiti parlamentarno odobrenje za svoj sporazum o Brexitu, a oni koji se natječu za njenog nasljednika podijeljeni su oko toga treba li unositi promjene u sporazum.  

- Građani EU naši su prijatelji, susjedi i kolege koji su toliko doprinijeli našoj zemlji. Bez obzira na ishod Brexita želimo da oni ostanu - navodi Javid u izjavi za javnost, dodajući da je do sada primljeno 750.000 aplikacija za produženjem boravka.  

Brojke koje je objavilo njegovo ministarstvo kazuju da je ukupno 621.400 ljudi podnijelo molbu do kraja aprila, uz 389.000 onih čije su molbe prihvaćene u prvim mjesecima nakon potpunog pokretanja sheme 30. marta a ostale su podnesene tokom probne faze koja je počela u augustu prošle godine.

U okviru sheme doseljavanja iz EU,  građanima bloka koji kontinuirano žive pet godina u Britaniji može se odobriti riješeni status, dajući im ista prava na rad, studiranje  pristup povlasticama i uslugama koje trenutno imaju.

Poljaci su najveća doseljenička grupa, i 203.200 ih je do sada podnijelo molbe, nakon 89.000 Rumuna i 70.800 Italijana, precizira vlada.

Ukupno 445.000 prijava je zaključeno, dok je trećini podnosioca odobren riješeni status. Ostalima je odobren "pred-riješeni" status i mogu se prijaviti za riješeni status tek nakon pet godina boravka, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo