Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 13:35 |

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Federalna vlada usvojila je danas na sjednici u Sarajevu izvješće o dodijeljenoj držаvnoj pоmоći u Federaciji BiH za 2018. godinu, čija je ukupna vrijednost iznosila 148.885.187 KM. Pri tome je evidentno smanjenje horizontalne pomoći u odnosu na protekle godine, ali je istodobno povećan iznos državne pomoći male vrijednosti.

Hоrizоntаlnа držаvnа pоmоć ukupnо dоdiјеlјеna u 2018. gоdini iznоsi 17,1 milijunа, što predstavlja smanjenje u odnosu na 2017. i 2016. godinu.

U odnosu na vertikalne državne pomoći i dalje se zadržava pozitivni trend rasta horizontalnih pomoći, što je sukladno preporukama Europske komisije za smanjenje opće razine državne pomoći i dodatno fokusiranje na prelazak s podrške pojedinim poduzećima ili sektorima na poticanje horizontalnih ciljeva koji su od interesa za EU, kao što su zaštita životne sredine, obuka, istraživanje i razvoj.

Nakon razdoblja 2016.-2018. godina, došlo je do oscilacije vertikalnih državnih pomoći, a one u 2018. iznоse ukupno 9,5 milijuna KМ, što je povećanje u odnosu na 2016. godinu za 50 posto, a smanjenje u odnosu na 2017. godinu za 56 posto.

Držаvnа pоmоć male vrijednosti, u ukupnоj, sudjeluje sа 21,26 posto i iznоsi 31,6 milijuna KМ. Evidentno je smanjenje iznosa državne pomoći male vrijednosti u odnosu na prethodne dvije godine. Iako se pomoći male vrijednosti u smislu Zakona i ne smatraju pomoćima jer ne mogu narušiti trgovinu između FBiH i država članica EU, ipak su uvrštene u izvješće kako bi bilo pokazano da se ipak izdvajaju znatna proračunska sredstva za pomoć poduzetnicima.

Državna pomoć za pružanje usluga od općeg ekonomskog interesa u ukupno dodijeljenoj u 2018. godini sudjeluje sa 5,7 posto i iznosi 8,5 milijuna KM, ili 4,3 milijuna eura.

U oblasti pоlјоprivrеde, držаvnа pоmоć sudjeluje sа 55,1 posto i iznоsi 81,9 milijuna KM, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne dvije godine.

Sudjelovanje držаvnе pomoći u realnom brutо dоmаćеm prоizvоdu Federacije BiH, iznosi oko 0,7 posto, dok ukupnа pоmоć pо glаvi stаnоvnikа u Federaciji BiH iznоsi 67,79 KМ.

Danas usvojeno izvješće bit će dostavljeno Vijeću za državnu pomoć BiH rаdi sačinjavanja godišnjeg izvješća o dodijeljenoj državnoj pomoći u BiH i njegovog dostavljana Europskoj komisiji, što je obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Federalna vlada je usvojila informaciju o poplavama i klizištima koje su u maju ove godine pogodile neka područja Federacije BiH.

Kao je i očekivano, nakon intenzivnih padavina, koje se počele u poslijepodnevnim i večernjim satima 12.5.2019. godine, povećan je vodostaj svih rijeka na vodnom području Save, posebno Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, kao i do izlijevanja iz korita, te plavljenja zemljišta, imovine i drugih materijalnih dobara. Također, bujični potoci, nastali zbog intenziteta padavina i topljenja snijega na višim nadmorskim visinama, donijeli su značajne količine vode u glavne riječne tokove, a koji zbog malog kapaciteta nisu bili u mogućnosti primiti sve količine. To je uzrokovalo plavljenje okolnog poljoprivrednog i drugog zemljišta, stambenih, privrednih, infrastrukturnih i drugih objekata.

Izlili su se iz korita slivovi Une i Sane, kao i gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno neke od većih pritoka (Usora i Spreča), a došlo je i do pokretanja klizišta.

Poplavama i klizištima zahvaćeni su Unsko-sanski i Zeničko-dobojski, a dijelom i Tuzlanski kanton, ali manjim intenzitetom, posebno zbog koordinacije i saradnje nadležnih institucija i agencija kada je riječ o pravovremenom ispuštanju i kontroli hidroakomulacije na jezeru Modrac.

U informaciji je navedeno i da je Agencija za vodno područje rijeke Save FUCZ-u ustupila 32.000 vreća koje su, potom, napunjene pijeskom i distribuirane prema kritičnim tačkama.

Vlada FBiH usvojila je izvještaj o provođenju Pekinške deklaracije i Platforme za akciju u Federaciji BiH za period 2014.-2019., i zadužila Gender centar FBiH da ovaj izvještaj dostavi Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, radi izrade izvještaja na nivou BiH.

Usvojena je informacija o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih odlukama Vlade Federacije BiH privrednim društvima Pretis d.d. Vogošća u iznosu od 1.900.000 KM i PS Vitezit d.o.o. Vitez od 300.000 KM, realizovanih iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH putem posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH.

Prihvaćena je i informacija o aktivnostima na implementaciji Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH, za period 2012. - 2022. godina, u skladu sa Akcionim planom za 2018. godinu.

Usvojivši informaciju o procesu dodatnih kontrola nerealizovanih zahtjeva novčanih podrški iz prethodnog perioda, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pristupi realizaciji (isplati) nerealizovanih zahtjeva planiranih Programom novčanih podrški za 2019. godinu za koje će se izvršiti naknadna kontrola od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih poljoprivrednih inspekcija.

Danas je usvojen izvještaj Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usaglašenost s propisima Evropske unije o realizaciji zaduženja utvrđenog zaključkom sa sjednice od 7.2.2019. godine, a odnosi se na analizu važećih federalnih zakona i drugih propisa i utvrđivanje njihove moguće međusobne neusaglašenosti.

Vlada FBiH danas je formirala stalnu Interresornu radnu grupu za realizaciju projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina na prostoru Federacije BiH, koju čine Hazim Hrvatović (predsjedavajući), Stipo Buljan, Amir Halilčević, Begajeta Habota, Azra Jahić, Elma Kuldija, Sabina Salihbegović, Nermin Šahinović, Josip Nikolić i Hidajet Halilović.

Razriješeni su predsjednik i članovi Nadzornog odbora Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, zbog isteka perioda na koji su imenovani, a privremeno su imenovanni Bakir Mehić, za predsjednika, a Midhat Haračić i Alma Ljuca za članove NO, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka za konačno imenovanje.

Također, danas su razriješeni predsjednik i članovi Upravnog odbora Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Na ove pozicije su privremeno imenovani Adisa Mehić (predsjednica), Jadranka Knežević, Safet Guska, Vesna Četković-Bašić i Sanela Sičanica (članovi), na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja.

Vlada je danas razriješila dužnosti predstavnika Zeničko-dobojskog kantona u Upravnom odboru Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo Haruna Šestića, zbog podnesene ostavke, te za predstavnicu ovog kantona, na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja saglasno zakonu, imenovala Dianu Štimjanin-Koldo.

Vlada FBiH je Nadzornom odboru Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar dala prethodne saglasnosti za imenovanje Vilima Primorca za predsjednika Uprave - direktora ovog javnog preduzeća (na period od četiri godine), a Gorana Kraljevića za izvršnog direktora za pokretnu mrežu.

Nakon što je utvrdila opće i posebne kriterije, Federalna vlada je donijela Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje jednog člana Nadzornog odbora privrednog društva Energopetrol d.d. Sarajevo uime Federacije BiH.

Date su punomoći Goranu Buhaču i Adnanu Frljku da zastupaju Vladu Federacije BiH na sjednicama skupština privrednih društava JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Igman d.d. Konjic.

Sjednica Vlade FBiH završena je u 12.20 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo