Bosna i Hercegovina     | 01.06.2019. 12:55 |

Primjenom koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja do čistijeg zraka

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) omogućio je stanovništvu da uz interaktivni sadržaj, danas u Sarajevu u okviru Urban led projekta, saznaju o važnosti zaštite okoliša i kako to promjenom svojih navika mogu doprinijeti smanjenju zagađenja i čistijem gradu.   

Voditeljica Projekta uime UNDP-a Andrea Muharemović kazala je novinarima da se radi o kampanji s fokusom na smanjenje zagađenja, poboljšanje energetske efikasnosti.

- Svako od nas može poduzeti jednostavne mjere štednje vode, struje ili goriva, smanjiti vožnju automobilom i više koristiti bicikle, vozila javnog gradskog saobraćaja ili jednostavno hodati. Kad bi svi ljudi poduzimali takve mjere bilo bi rezultata - naglasila je.

U simboličnom kvizu stanovništvu su postavljali pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite okoliša i upravljanje otpadom. Tačan odgovor omogućio im je da zavrte 'kolo sreće' i dobiju simbolične nagrade.   

Utjecaj svakog od nas na okoliš predstavlja se tzv. karbonskim otiskom, koji se izračunava pomoću formule u koju ulaze podaci o potrošnji energije i navikama. Pokazuje koliko, svako od nas, u svakodnevnom životu utječe na klimatske promjene. Karbonski otisak postavljen je i danas u štandu na Trgu Djece Sarajeva, za potrebe kampanje.

Projekt 'Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja (Urban led) finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a cilj je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u BiH kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih gasova.  

Projekt se realizira u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma te Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS i Fondom za zaštitu okoliša FBiH.   

Današnji događaj upriličen je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. juna, koji je ove godine posvećen temi zagađenja zraka.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo