Kultura     | 01.06.2019. 19:29 |

Otvorene 'Noći duhovnosti' u Konjicu

FENA Saopćenje

KONJIC, 1. juna (FENA) - U povodu obilježavanja najodabranije noći "Lejletu-l-kadr" sinoć je otvorena manifestacija "Noći duhovnosti", koju Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic organizira od 2010. godine.

Ove godine program je, zbog nestabilnih vremenskih prilika, priređen u Gradskoj džamiji u Konjicu. Repertoar za više od pet stotina posjetilaca koncipiran je uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom - bez instrumentalne pratnje. Uživali su uz stare poučne tekstove 'Ah ihvani merhaba', 'Ikre Ya Muhammed', 'Moga srca šeher' i dijelove zikra, te odlomke iz Kur’ana koje su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Na završnici programa obratio se glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić i govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana, uz osvrt na aktualne problem današnjice, kako na globalnom planu tako i u našem okruženju, akcentirajući znanje i učenje kao imperativ za razvoj stabilne i zdrave ličnosti.

- Dovu na završnici programa proučio je hatib i imam Gradske džamije u Konjicu hafiz Ruhid ef. Nezier. Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic nastavit će 'Noći duhovnosti', uz različite kulturno-obrazovne programe, gostovanja i koncerte, a završnica tog projekta donijet će i ove godine novi singl pomenutog hora. Ovaj projekt podržavaju Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a i općina Konjic - navodi organizator. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana