Svijet     | 03.06.2019. 09:56 |

Trump posjetu Britaniji započinje ručkom s kraljicom Elizabetom

FENA Internet

WASHINGTON, 3. juna (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će započeti trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji sastankom s kraljevskom porodicom i ručkom s kraljicom  Elizabetom u Buckinghamskoj palati.

Posjeta, planirana unaprijed više mjeseci povodom obilježavanja 75. godišnjice Dana D - iskrcavanja saveznika u Normandiju - u sjeni je previranja oko Brexita i najavljene ostavke premijerke Therese May u petak.

Čak i prije dolaska, Trump je već ušao u previranja u čelništvu Konzervativne stranke, izražavajući podršku Brexitu i njegovom tvrdokornom zagovorniku  Borisu Johnsonu, prenosi dpa.

Prvi dan posjete američkog predsjednika bit će popraćen protestima građana.

Tokom banketa u Buckinghamskoj  palati u centru Londona, stotine demonstranata planira održati suparnički "narodni banket" nekoliko stotina metara dalje na Trgu parlamenta.

Nakon ručka s kraljicom, predsjednik i prva dama Melania Trump posjetit će Westminstersku opatiju i položit će vijenac na grob neznanog junaka.

Melania će se sastati na popodnevnom čaju s princom Charlesom, nasljednikom na tron, prije državnog banketa u večernjim satima. 

Trump će se u utorak sastati s May - nekoliko dana prije nego što ona odstupi s premijerskog položaja - i održat će razgovore s američkim i britanskim poslovnim čelnicima.

Trumpova posjeta Britaniji bit će okončana velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmouthu kako bi se obilježio Dan D iz 1944. godine kada se oko 160.000 američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiji okupiranoj od Njemačke u zapadnoj Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Američki predsjednik će potom otputovati u Irsku i Francusku.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana