Svijet     | 03.06.2019. 10:54 |

Jeong i Shanahan o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku

FENA Internet

SEUL, 3. juna (FENA) -Ministri odbrane Južne Koreje i Sjedinjenih Država u ponedjeljak su u Seulu održali razgovore o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku, saopćilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Tokom dijaloga, južnokorejski ministar odbrane Jeong Kyeong-doo i vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan razmijenili su mišljenja  o nedavnim dešavanjima na Korejskom poluotoku na polju sigurnosti, potvrđujući predanost i podršku bilateralnim diplomatskim naporima na potpunoj denuklearizaciji i mirovnom rješenju za  poluotok.

Jeong i Shanahan usuglasili su se da intenziviraju bliske konsultacije i saradnju na raznim poljima, uključujući diobu informacija o raketnim i nuklearnim aktivnostima Sjeverne Koreje.

Ministri su izrazili zabrinutost nedavnim sjevernokorejskim lansiranjem kratkometnih projektila, koje je uslijedilo nakon što je drugi samit između čelnika Sjevera Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa okončan bez ikakvog sporazuma u februaru u vijetnamskoj prijestonici Hanoju.

Sjeverna Koreja je 9. maja lansirala dva neidentifikovana projektila, za koje Jug tvrdi da su kratkometne rakete, iz regije na sjeverozapadu zemlje. To je uslijedilo pet dana nakon što je Pyongyang ispalio nekoliko kratkometnih projektila u more kod svoje istočne obale.

Čelnik Pentagona doputovao je u Seul u nedjelju u dvodnevnu posjetu nakon što je u Singapuru prisustvovao regionalnom sigurnosnom forumu.

Na marginama foruma, Jeong i Shanahan održali su trilateralne razgovore s japanskim ministrom odbrane  Takeshi Iwayom o sigurnosnoj situaciji na poluotoku, prenosi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo