Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 14:09 |

Centralna bajramska svečanost u Aladža džamiji u Foči

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. juna (FENA) – Bajram-namaz klanjat će se širom muftijstva goraždanskog, a centralna bajramska svečanost ove godine bit će održana u Aladža džamiji u Foči gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Sabah-namaz klanjat će se u 4.30 sati, dok je bajram-namaz u 5.41 sati.

Po riječima rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva goraždanskog Refik ef. Čauševića, bajram namaz klanjat će se u 58 džemata.

- Od toga je 20 džemata u Goraždu, 13 u Rogatici, šest u Čajniču, po četiri u Foči, Višegradu, Rudom i Ustikolini, a bajram-namaz u Žepi klanjat će se na tri mjesta - precizirao je ef. Čaušević.

Dodao je da će centralna bajramska svečanost u Aladža džamiji biti kruna ramazana koji je obnovljena fočanska ljepotica učinila posebnim za brojne vjernike iz različitih krajeva BiH, ali i šire.

- Uz dnevne i teravih-namaze, iftare i mukabele u obnovljenoj Aladži po prvi put bio je i itikaf, a impresivan je podatak da je kroz Šarenu džamiju tokom ramazana prošlo oko 3.000 ljudi. Sigurni smo da će i prvi bajram-namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici klanjati brojni vjernici. U kompleksu Aladže bit će upriličen i ovogodišnji bajramski prijem koji je predviđen sutra uveče - kazao je ef. Čaušević.

Drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida te će tim povodom u srijedu u 10 sati biti položeno cvijeće na centralnom spomen obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima“, a počast šehidima bit će odata i obilaskom mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. Pred duše šehida u Kajserija džamiji bit će proučena hatma dova.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Muftija Fazlović predvodio Bajram - namaz u džamiji Kralja Abdullaha

Marić čestitao Kurban-bajram

Bajramska čestitka potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo