Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 11:19 |

Poplavljeno više od 80 hektara zasijanog poljoprivrednog zemljišta uz Spreču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,20 m3/s.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07.00 sati iznosio je 348 cm(redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm). Na području općine Gračanice poplavljeno je više od 80 ha zasijanog i obradivog poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

U protekla dva dana jako nevrijeme praćeno gradom veličine klikera je zabilježeno u MZ Rašljeva gdje su stradali poljoprivredni usjevi, od bujica su stradali propusti na više mjesta u MZ Prijeko Brdo, MZ Lohinja kao i u MZ Orahovica. Bujica je odnijela posipni materijal, a stradali su i lokalni asfaltni putevi potkopavanjem.

U MZ Lohinja jedan stambeni objekat je poplavljen, a prekinute su i vodovodne cijevi na lokalnom vodovodu.

Od jakih kiša, pljuskova, i ostale MZ na području općine Gračanica imale su problema sa bujičnim vodotocima.

U utorka i srijedu 4. i 5. juna, angažirana je mehanizacija u više MZ na čišćenju poplavljenih dvorišta, infrastrukturnih objekata, propusta, mostova, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija.

Ekipe Službe CZ su u ova dva dana obilazile teren i snimale situaciju, i preduzimale mjere zaštite i spašavanju materijalnih dobara.

Vodostaj rijeke Save duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je: Bosanski Brod - 609 cm (pripremno stanje), jučer 615 cm, Bosanski Šamac - 495 cm (pripremno stanje), jučer 499 cm i Orašje - 735 cm (pripremno stanje), jučer 731 cm.

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08.00 sati iznosio je 65 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  62 cm (kritična tačka je 100 cm).  

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08.00 sati iznosio je 229 cm, jučer je iznosio 216 cm, (kritična tačka je 380 cm).

U srijedu 5. juna u popodnevnim satima (oko 16 sati), došlo je do obilnih kratkotrajnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, posebno općine: Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo (gdje je zabilježen i grad veličine lješnjaka). Od Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije bilo izdano nikakvo upozorenje za nadolazeće opasnosti od obilnih kišnih padavina. Uslijed kišnih padavina došlo je do pojave bujičnih i podzemnih voda, začepljenja šahtova, odvoda i slivnika, što je prouzrokovalo kratkotrajno plavljenje pojedinih saobraćajnica i ulijevanje vode u podrumske prostorije pojedinih objekata.

Na terenu je pored direktora i ostalih uposlenika Kantonalne uprave civilne zaštite KS bio i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, koji je po položaju komandant Štaba civilne zaštite KS.

Primjetan je bio izostanak i kašnjenje općinskih organa i službi, tako da su prvi reagovali pripadnici Uprave uključujući sva tehnička sredstva i ljudstvo, te rezervne snage Uprave. Po nalogu nadležnog kantonalnog ministra na otklanjanju posljedica su angažirana i kantonalna javna komunalna preduzeća.

Posebna pažnja je bila obraćena na ustanove u kojima su smještene ili trenutno borave tzv. ranjive kategorije, kao što su djeca, stare i iznemogle i bolesne osobe. U navedenim objektima kišne padavine nisu prouzrokovale nikakve štete.

Pripadnici Uprave su bili angažirani na ispumpavanju vode na nekoliko lokacija. 

Na području Općini Stari Grad, u starom jezgu Baščaršije, ispumpavana je voda iz prostorija Općinske službe civilne zaštite u ul. Zelenih beretki br .4., privatnih stambenih objekata u ul. Sedrenik br. 70. (gdje su bile ugroženi stariji ljudi).

Na području Općine Centar, voda je ispumpavana iz prostorija u suterenu zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje su bile poplavljene prostorije Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite i prostorije arhiva Vlade KS, podrumske prostorije MUP-a KS, prostorije Ortopedije na Kliničkom univerzitetskom centru Sarajevo, ul. Bolnička bb, te podrumskih prostorije u ul. Branilaca Sarajeva na br.17. i 19,  ul. Skenderija br. 32. i ul. Gornja Breka bb.

Na području Općine Novi Grad, ispumpavana je voda iz prostorije Službe za poslove sa strancima, terenski ured Sarajevo u ul. Braće Mulić 38., podrumskih prostorija Doma zdravlja u ul. Bulevar Meše Selimovića bb, podvožnjaka u Buća Potoku u ul. Alije Kučukalića bb i u naselju Aneks u privatnim stambenim objektima i na saobraćajnicama.

Na području Općine Novo Sarajevo, u naselju Vraca voda je ispumvana u privatnim stambenim objektima.

Na području Općine Novo Sarajevo u ul. Bihaćka bb došlo do urušavanje dijela zida stare zgrade, gdje je intrevenisala ekipa nadležnog upravitelja.

Na području općina: Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo kišne padavine nisu prouzrokovale štete. 

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Travnik u poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padalina došlo je do izlijevanja potoka u MZ Dolac što je prouzrokovalo plavljenje stambenih objekata i naselja oko Osnovne škole "Dolac". Angažirana je sva raspoloživa mehanizacija.

Na području općine Donji Vakuf u poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padalina praćenih gradom došlo je do plavljenja određenog broja pomoćnih i stambenih objekata, te poljoprivrednih usijeva na području općine. U naselju Kamenjaća uslijed izlijevanja bujićnih potoka prekinut je saobračaj.

Zbog obilnih padavina na području općine Bugojno došlo je do prekida putne komunikacije MZ Drvetine, Goruša, Hum, Doganovci, Zanesovići i jednosatnog prekida na magistralnom putu Bugojno-Novi Travnik u poslijepodnevnim satima. Angažirana je mehanizacija, koja je jutros u  08.00 sati, osposobila saobraćaj na navedenim komunikacijama. Također uslijed podzemnih voda i bujićnih potoka došlo je do plavljenja stambenih objekata na području općine u naselju Kamenjača, gdje je poplavljeno pet kuća.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu, saopćeno je iz FUCZ-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo