Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 13:52 |

'Bajramski susreti' Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) okupilo je danas u Sarajevu prijatelje na tradicionalnom bajramskom susretu.

Predsjednik Upravnog odbora VKBI Enver Imamović naglasio je važnost tih susreta kao jedan od načina da se zaborave svakodnevne brige. Bajram je, kaže, upravo prilika za druženje i razgovor.

Tom prilikom, među ostalim, upozorio je na važnost zaštite institucija kulture, kao i spomenika kulture u BiH, poput srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca.

- Svako ko osjeća interes za prošlost, treba da skrene na to pažnju i upozori. Bobovac ne pripada nijednom narodu ponaosob, pripada narodu Bosne i Hercegovine - naglasio je.

Podsjetio je da VKBI, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske koji je imao ključnu ulogu u historiji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

Kako je naglašeno na 'Bajramskim susretima', u prostorijama Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, to mjesto nije rezervirano samo za intelektualce, nego je 'ova kuća otvorena za svakoga.'

Gosti iz raznih oblasti javnog života družili su se danas uz baklavu, kafu i sok, a pozdravio ih je i generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Ministrica Leko vjernicima MIZ Ljubuški zaželjela da im Bajram donese mir i sreću

Muslimani širom svijeta proslavili Ramazanski bajram

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!