Kultura     | 06.06.2019. 18:08 |

Osigurana sredstva za sanaciju Brusa-bezistana i galerije Collegium Artisticum

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Mirvad Kurić obišao je danas Brusa-bezistan i gradsku galeriju Collegium Artisticum, čiji su prostori poplavljeni nakon jučerašnjih obilnih padavina.

- Muzej je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava. Zahvaljujući intervenciji ljudi koji su radili u tom momentu, spriječena je veća materijalna šteta. Ono što je najvažnije je da nijedan eksponat nije oštećen, odnosno kulturno-historijska vrijednost nije devastirana - rekao je direktor Javne ustanove Muzej Sarajevo Mirsad Avdić.

Po njegovim riječima, zahvaljujući novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti kojeg je donijelo Ministarstvo kulture i sporta KS s ministrom Kurićem na čelu, propisano je obavezno osiguranje javnih ustanova, tako da će osiguranje pokriti dio nastale štete.

Manju materijalnu štetu pretrpila je i galerija Collegium Artisticum, gdje se, srećom, u trenutku poplave nije nalazila izložbena postavka.

- Nadamo se da ćemo što prije sanirati štetu, te da ćemo već početkom naredne sedmice početi sa postavkom retrospektivne izložbe radova Mehmeda Klepe - rekla je kustosica galerije Sanela Nuhanović.

Ministar Kurić se zahvalio uposlenicima koji su promptno reagovali, tako da nema veće materijalne štete, ali i pored toga Ministarstvo je već danas obezbijedilo sredstva za sanaciju ova dva objekta.

- Očekujemo da Brusa–bezistan bude otvoren najkasnije do srijede - poručio je Kurić, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo