Bosna i Hercegovina     | 07.06.2019. 14:11 |

Bh. blok traži tematsku sjednicu Federalnog parlamenta zbog mostarskog mulja

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 7. juna (FENA) - Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija izjavila je u petak u Mostaru kako je BH blok počeo prikupljati potpise za organizovanje tematske sjednice Federalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ekološkoj katastrofi u Mostaru, odnosno o otrovnom mulju iz pročistača otpadnih voda koji je lagerovan na gradskoj deponiji.

- Federalni parlament gradonačelniku Mostara svake godine daje ovlasti da troši gradski budžet i da upravlja ovim gradom. Samim tim, pozvat ćemo Federalni parlament da pozove gradonačelnika da položi račune kako upravlja, kako se ovakve stvari dešavaju i kako nema adekvatnih reakcija - poručila je Baralija.

Podsjetila je kako na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) postoji Zakon o odlaganju otpada te da se tim zakonom, između ostalog, propisuju i kaznene odredbe za odlaganje otpada koji šteti okolini. Te kazne su, kako je dodala, u iznosu od jedne do deset hiljada maraka.

- To nas navodi da se zapitamo da li život u HNK vrijedi jednu konvertibilnu marku ili deset, imajući u vidu koliko će ljudi biti oštećeno i na kolike će živote utjecati taj mulj - kazala je Baralija.

Dodala je kako bi o tom zakonu htjeli raspravljati i na Skupštini HNK, utvrditi lanac odgovornosti, te zajedno sa zastupnicima, građanima i nevladinim organizacijama vidjeti na koji način riješiti problem i kako poboljšati postojeći zakon kako se nešto slično ne bi dešavalo u budućnosti.

- Nažalost, Skupština HNK već osam mjeseci nakon izbora nije u funkciji jer gospoda iz SDA i HDZ-a BiH razgovaraju ko će biti rukovodstvo i da li će rukovodeći u Skupštini biti Bošnjak ili Hrvat, a mi se u međuvremenu svi, i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali, trujemo piralenom i obolijevamo od raka - zaključila je Baralija.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH Arman Zalihić istakao je kako ni sve analize koje su pokazale da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze kancerogene materije, od kojih je najotrovniji piralen, nisu spriječile odgovorne u gradskoj upravi da takav mulj odlože na komunalnu deponiju Uborak.

Podcrtao je kako ta deponija nije problem od jučer i da ona, posebno stanovnicima bjelopoljske kotline, stvara probleme dugi niz godina.

- Čak ni se komunalni otpad na toj deponiji ne zbrinjava na odgovarajući način, a da ne govorimo o tome da se na deponiju komunalnog karaktera deponira i medicinski otpad, otpad animalnog porijekla i, evo sada, otpad koji sadrži kancerogene supstance - upozorio je Zalihić.

Problem deponiranja otpada na Uborku, dodao je, nije problem samo stanovnika bjelopoljske kotline nego je puno šireg karaktera.

- Znamo da iz deponije Uborak puštaju otpadne vode u potok Sušica koji dalje teče u akumulacijsko jezero i rijeku Neretvu. Prema tome, zagađeno je sve južno od Mostara pa do Metkovića, i onda naši poljoprivrednici natapaju tom vodom svoje nasade, a voće i povrće iz plodne doline Neretve jedu građani cijele BiH - zaključio je Zalihić.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH zatražio je od predstavnika gradskih vlasti odgovor na pitanja ko je donio odluku o deponiranju kancerogenog mulja na komunalnoj deponiji, ko je donio odluku da se otpadne vode s deponije Uborak puštaju u rijeku Sušici i šta su učinili da otkriju šta je uzrok zagađenja Neretve piralenom i šta su učinili da se spriječi ta ekološka katastrofa.

Pozvao je i sve građane Mostara da se pridruže protestnom skupu građana bjelopoljske kotline koji je zakazan za ponedjeljak ispred deponije Uborak.

Mreža nevladinih organizacija "Naše društvo" ranije je upozorila da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze brojni otrovi koji ugrožavaju zdravlje stanovništva u dolini Neretve. Objavili su i nalaz hemijske analize dehidriranog mulja, koji je izradio Federalni zavod za agropedologiju, u kojem se navodi kako su u tom mulju otkrivene povišene razine hemijskih spojeva: PAH, TPH, PCB, drin, dieldrin, eldrin i HCH.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja zatražio je u četvrtak hitnu reakciju hrvatske Vlade prema nadležnim tijelima u Federaciji BiH kako bi se poduzele mjere da se zaštiti život i zdravlje stanovnika doline Neretve.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!