Svijet     | 08.06.2019. 12:02 |

Turska tvrdi da je 'neutralizirala' 43 kurdska militanta u sjevernom Iraku

FENA Internet

ANKARA,  8. juna (FENA) - Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da su do sada ukupno 43 pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) "neutralizirana" u okviru operacije koju je Ankara pokrenula u sjevernom Iraku prije 13 dana.

Turska vojska pokrenula je, kako ju je nazvala, "Operaciju kandža" u regiji Hakurk na sjeveru Iraka 27. maja artiljerijskim napadima i zračnim udarima, za kojima su uslijedile operacije komandosa.

Militantna grupa PKK ima baze u sjevernom Iraku, posebno u regiji Qandil, južno od Hakurka. Ankara je saopćila da opercija ima za cilj da uništi skloništa koje koristi PKK i "neutralizira" njene pripadnike.

- Ukupno 43 terorista su neutralizirana u okviru 'Operacije kandža' koja se uspješno provodi 13. dan u sjevernoj iračkoj regiji Hakurk - naavodi ministarstvo u današnjem saopćenju.

Ministartvo dodaje da su uništene 53 mine i improvizirane eksplozivne naprave i da su 74 skloništa PKK-a onesposobljena, dodajući da su vojnici, također, zaplijenili oružje i municiju koji su pripadali  militantima.

Pobuna PKK na većinski kurdskom jugoistoku Turske pokrenuta je u 1984. i u sukobima je ubijeno više od 40.000 ljudi. Nju smatraju terorističkom grupom Ankara, Evropska unija i Sjedinjene Države.

 Turska prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP), treća po veličini u parlamentu, tvrdi da takve operacije stvaraju krize i da deseci tih operacija u prošlosti nisu doveli do rješenja, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta