Svijet     | 08.06.2019. 14:30 |

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 sastali se u Japanu

FENA Internet

TOKIO, 8. juna (FENA) - Ministri finansija i guverneri centralnih banka zemalja članica G20 u subotu su započeli dvodnevni sastanak u jugozapadnom Japanu, fokusirajući se na trgovinu i međunrodna poreska pravila.

Očekuje se da velike ekonomske sile na sastnku u japanskom gradu Fukuoki priznaju da se rizici po svjetsku ekonomiju nastavljaju zahvaljujuči trgovinskim sporovima između najvećih ekonomskih sila i da pozovu na fleksibilnu monetarnu politiku, javila je novinska agencija Kyodo, pozivajući se na nacrt zajedničkog kominikea u čiji je uvid došla. 

Guverner Banke Japana Naruhiko Kuroda izjavio je novinarima kako nema promjena u stavu njegove banke da će svjetska ekonomija zabilježiti rast u drugoj polovini godine.

- Neizvjesnosti su, međutim, još prisutne, posebno na polju trgovine - kazaao je  Kuroda.

Finansijski čelnici vodećih svjetskih ekonomija okupili su se u Fukuoki u jeku rastućih trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država - dvije najveće svjetske ekonomije.

- Postoje rastuće brige oko trenutnih trgovinskih napetosti - izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda  Christine Lagarde.

 - Rizik je da bi najnovije tarife uvedene između SAD-a i Kine dodatno oslabile ulaganja, produktivnost i ekonomski rast - kazala je čelnica MMF-a, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Finansijski čelnici G20 bez dogovora oko zajedničkog saopćenja o ratovima u Ukrajini i Gazi

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom