Svijet     | 09.06.2019. 20:04 |

Zatvorena birališta u Kazahstanu, privedeno 500 demonstranata

FENA Internet

ASTANA, 9. juna (FENA) - Oko 500 demonstranata je uhapšeno i tri policajca su ranjena u Kazahstanu, gdje su održani prvi predsjednički izbori bez Nursultana Nazarbajeva.


Opozicija je izbore označila kao lažnu vježbu demokratije.

Policajci, od kojih su neki bili u opremi za razbijanje demonstracija rasturili su proteste u dva najveća grada, Nursultanu i Almatiju.


Zamjenik ministra policije Marat Kozhajev potvrdio je da su tri policajca ranjena u sukobu s demontrantima kao i da je oko 500 učesnika demonstracija privredeno. No, još nema izvještaja da li će protiv njih biti podignute optužnice.

Od gotovo 10 miliona birača na biralište je izašlo oko 77 posto, saopćila je nacionalna izborna komisija, a preliminarni rezultati se očekuju u ponedjeljak rano ujutro.

Nekoliko protesta protiv vlasti organizirano je tokom predizborne kampanje, ali su vlasti intenzivirale kampanju represije protiv medija i protivnika vlasti. Najveći protivnik je bivši bankar u egzilu Muhtar Abliazov koji je pozvao na proteste širom zemlje na dan glasanja.

Demonstranti su pozivali na bojkot izbora koji su, po njima, potez za ozvaničavanje vlasti političara lojalnih doskorašnjem dugodišnjem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, koji je podnio ostavku u martu.

Odsustvo Nazarbajeva ne znači da će ishod izbora biti neizvjestan, jer se očekuje da će njegov imenovani nasljednik, vršilac dužnosti predsjednika Kasim-Žomart Tokajev pobjediti pošto je dobio podršku vladajuće stranke i bivšeg predsjednika.

Tokajev (66) se suočio sa šest protivnika ali nijedan od njih nije poznat široj javnosti i ne mogu se smatrati pravim protivnicima.

Kazahstan, jedna od najprosperitenijih bivših sovjetskih republika smještena je između Rusije i Kine, prenosi B92.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'