Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 15:39 |

Nelson u Srebrenici: Nastavit ćemo podržavati one koji rade na pomirenju

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 10. juna (FENA) - Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson danas je boravio u prvoj posjeti Srebrenici, gdje je obišao Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odao počast žrtvama genocida te se susreo s predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.

Ambasador Nelson tom prilikom je poručio da Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, a pomoć Vlade SAD-a i Srebrenici i Bosni i Hercegovini će ići u pravcu pomirenja i prosperiteta zemlje.

- Želio sam da dođem i lično posjetim Memorijalni centar u Potočarima, da se sastanem s direktorom Memorijalnog centra i razgovaram s onima koji su preživjeli genocid. SAD će nastaviti podržavati sve one koji aktivno traže pravdu za one koji su izgubili živote u genocidu, kao i svima onima koji rade na miru i pomirenju. Srebrenica ima bolnu historiju, koju nikada ne možemo zaboraviti i iz koje svi moramo učiti – naglasio je američki ambasador.

On se u okviru posjete sastao i s načelnikom i zamjenikom načelnika Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i Hamdijom Fejzićem.

- Sa načelnikom i zamjenikom načelnika sam se sastao da vidim šta oni rade po pitanju pomirenja i napretka ove lokalne zajednice – rekao je ambasador Nelson. 

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kazao je novinarima da je ambasadoru Nelsonu tokom sastanka predstavljeno sve ono što je urađeno dosad u tom gradu.

-Govorili smo i o političkoj situaciji, i smatramo da je ona na zadovoljavajućem nivou. Spomenuli smo i određene probleme, kao što je prevoz učenika, i neke projekte koje planiramo da radimo u Srebrenici. Ambasador je izrazio zahvalnost što je ovdje, oduševljen je sa onim što smo uradili i podržava odnose između Bošnjaka i Srba koji su u vlasti. Interesovao se oko komemoracija 11. i 12. jula, koje treba da proteknu u najboljem mogućem redu. Istakli su da će oni svaki projekat koji za cilj ima pomirenje podržati - izjavio je Grujičić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kaže da je ambasadora informirao o pripremama za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

Ambasador je, navodi Fejzić, izrazio želju da učestvuje u dijelu ovogodišnjeg Marša mira, te će biti prisutan i na komemoraciji i dženazi 11. jula.

-Upoznao sam ambasadora s čime se Bošnjaci susreću na ovim prostorima. Izrazio sam zabrinutost zbog školstva i bosanskog jezika što je problem na cijelom prostoru RS-a, te o prevozu učenika, kao i druge probleme koje imamo kao što je zapošljavanje u institucijama, preduzećima i ustanovama koje finansira Vlada RS-a - kazao je Fejzić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo