Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 13:30 |

Okrugli stol o oblasti socijalne zaštite i smještaja u socijalne institucije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u suradnji s Udruženjem socijalnih radnika HNŽ-a i financijsku potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, u srijedu je u Mostaru organiziralo okrugli stol na temu "Primjena i analiza zakonske regulative u oblasti zaštite obitelji s djecom i smještaja u institucije socijalne zaštite".

Predstavnici centara za socijalni rad i za mentalno zdravlje te odjela psihijatrije u HNŽ-a razmijenili su iskustva, dobre i loše prakse, u primjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te identificirali probleme u provedbi ovog zakona.

Kako je rečeno, oni će zauzet jedinstvenu metodologiju da se taj zakon, za sada, primjenjuje jednako bar na području HNŽ-a.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić podsjetio je kako je trenutno u parlamentarnoj proceduri usvajanje zakona o potpori obitelji s djecom koji bi trebao riješiti problem nejednakih ostvarivanja tih prava.

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti u izradu tog zakona je aktivno bila uključena i federalna i županijska razina, kao i međunarodne organizacije i nevladin sektor.

Uz problem nejednake naknade porodiljama te djeci, spomenut je i problem osoba sa smetnjama u razvoju kojima je upitan tretman u socijalnom i zdravstvenom, ali i u pravnom pogledu.

-  Najproblematičnija je pravna zaštita osoba sa smetnjama u razvoju s obzirom na to da postojeći zakoni daju puno prostora da se te osobe na jedan nehuman način tretiraju ne samo od strane sustava nego i od zajednice - istaknuo je Jurešić.

Kako je objasnio, postoji više presuda domaćih sudova, ali i suda u Strasbourgu u pogledu zaštite te kategorije osoba, odnosno osoba s umanjenim sposobnostima (psihičkim i intelektualnim).

Trenutno su, kaže, aktivnosti Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravde FBiH da se čak četiri propisa na razini Federacije prilagode zahtjevima sudova, a poslije toga slijedi rad s profesionalcima, centrima za socijalnu zaštitu, ali i cjelokupnim društvom na podizanju svijesti o toj kategoriji osoba.

Inspektorica socijalne skrbi i zaštite obitelji s djecom u HNŽ-u Janja Milinković, koja ima zadatak zaštiti interes korisnika prava i provodit zakonitost rada u ustanovama socijalne skrbi, ali i u nevladinim organizacijama, istaknula je kako se pri donošenju spomenutog županijskoga zakona vodilo računa da će biti izglasan jedinstveni zakon na razini FBiH.

- Kolege koje rade na implementaciji i direktno na primjeni Zakona u centrima za socijalni rad nisu bili samo puki provoditelji zakona već su se aktivno uključili u kreiranje izmjena tog zakona – pojasnila je ona.

I pored toga, dodala je, uočeni su nedostatci koji su se odlukama Vlade HNŽ-a rješavali, a oni koji su trebali proći skupštinsku procedure još čekaju izmjene.

- Dok se neke izmjene ne dogode vodimo se međunarodnim dokumentima i interesima djece koje želimo zaštiti - zaključila je Milinković.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta