Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 15:45 |

Güler: Saradnja s BiH odnosi se na sve narode na cijeloj bh. teritoriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u Domu OSBiH u Sarajevu u prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga Republike Turske, koju je predvodio komandant Oružanih snaga Republike Turske general Yaşar Güler.

Mašović se posebno zahvalio na podršci koju OS R Turske pružaju OSBiH na planu edukacije i obuke pripadnika OSBiH, kao i drugim aspektima podrške na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Na početku sastanka, visokoj vojnoj delegaciji iz Turske prezentiran je brifing o mjestu, ulozi, zadacima, kao i najznačajnijim trenutnim i težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru sistema odbrane BiH.

Težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti. Posebna pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje Oružane snage BiH imaju značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

Güler je istakao riješenost Oružanih snaga  Republike Turske za razvijanjem i unapređenjem saradnje. Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno-finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati Oružanim snagama BiH.

- Republika Turska i njene Oružane snage saradnju sa Bosnom i Hercegovinom ne posmatraju na način da pružaju pomoć Bosni i Hercegovini. Mi zapravo dijelimo svoje mogućnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Želim istaći da se naša saradnja sa vašom zemljom odnosi na sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - rekao je general Güler.

Današnja posjeta je još jedna potvrda posvećenosti unapređenju saradnje i podrške OSBiH na modernizaciji svojih kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, a u cilju dostizanja pravog spektra interoperabilnosti i sposobnosti.

U visokoj vojnoj delegaciji, pored generala Gülera, su i načelnik Uprave za operacije generalštaba OS R. Turske generalmajor Levent Ergün i šef Kabineta komandanta OS R Turske pukovnik Tufek Şimşek te ostali visoko pozicionirani pripadnici turskih OS.

Posjeta se realizuje u okviru aktivnosti iz Plana posjete Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH, a koja će biti realizovana od 13. do 15. juna na više lokacija u BiH.

Prijemu su prisustvovali i generalmajor Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, načelnici Uprava u ZŠ OS BiH, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača, vojni ataše Republike Turske u BiH kapetan bojnog broda Gülhan Yılmaz, brigadir i komandant turskog kontigenta u sastavu EUFOR-a  Ali Tanış, te drugi visokopozicionirani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Turske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Dodik najavio posjete Crnoj Gori, Turskoj...

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo