Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 07:19 |

MRV - Javna diskusija o podršci osobama koje i dalje nose ratne traume

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) najavili su za danas u Sarajevu javnu diskusiju o ulozi vjerskih zajednica u procesima izgradnje mira, te podršci osobama koje i dalje nose ratne traume.

Diskusija se održava u povodu Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu (19. juni).

- U povodu tog dana MRV i UNFPA ugostit će specijalnog predstavnika britanske premijerke za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona, kao i predstavnike i poglavare Islamske zajednice, Huseina ef. Smajića, Srpske pravoslavne crkve, Mitropolita Hrizostoma, Katoličke crkve, nadbiskupa Vinka kardinala Puljića te Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija - navode organizatori.  

Javna diskusija će, između ostalog, poslužiti kao uvod u regionalnu konferenciju vjerskih zajednica koju Međureligijsko vijeće planira organizirati krajem septembra, a bit će posvećena zajedničkom radu na izgradnji mira, ublažavanju međugeneracijskog transfera ratne traume na zapadnom Balkanu te ključnoj ulozi mladih i žena u procesima izgradnje mira.

Ta diskusija dio je zajedničkog programa UN-a 'Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini', koji podržava Ured specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana