Stranačke aktivnosti     | 19.06.2019. 18:03 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

MEDIJIMA                                                                                                Sarajevo, 19.06.2019.

 

Predsjedništvo SDP BiH: Poražavajuće da se sjednice državnog Parlamenta ne održavaju već mjesecima

 

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH izvršene su posljednje pripreme za održavanje sedmog Kongresa partije, koji će biti održan u subotu 22. juna u Sarajevu.

 

Pored priprema za Kongres, Predsjedništvo je raspravljalo i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Pozdravljen je jučerašnji izvještaj Vijeća za implementaciju mira, međutim, očigledno je da u izvještaju nedostaje više kritika za nerad predstavnika stranaka pobjednika proteklih izbora.

 

Bez obzira što u izvještaju postoji nekoliko pozitivnih zaključaka, SDP smatra kako je najporažavujući onaj koji govori o tome da vlast na državnom nivou nije formirana ni osam mjeseci nakon održanih opštih izbora, a prema svemu sudeći, to se neće dogoditi u skorijem periodu.

 

Činjenica da Bosna i Hercegovina nema državnu vlast, za čije neformiranje su najodgovorniji SDA, HDZ i SNSD, iako se pokušavaju distancirati od toga, glavni je razlog zašto Bosna i Hercegovina još nije predala svoj Godišnji nacionalni plan (ANP).

 

Predsjedništvo je poražavajućim ocijenilo i činjenicu da se sjednice državnog Parlamenta ne održavaju već mjesecima, te da je sjednica, koja je bila vezana za migrantsku krizu na prostoru Unsko-sanskog kantona, prekinuta, što očigledno govori kako ovaj dio BiH i kriza sa migrantima ne zanima parlamentarce koji dolaze iz stranaka koje su pobijedile na izborima.

 

Na sjednici su osuđene paradiplomatske aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, prilikom njegove posjete Mađarskoj. Iako ovo nije prva provokacija Dodika po pitanju teritorijalnog integriteta BiH, jer je u Mađarskoj više zastupao interese Republike Srpske i tražio specijalne odnose ovog bh. entiteta i Mađarske, ovakvi ekcesi su mnogo teži, jer Dodik sada zvanično predstavlja Bosnu i Hercegovinu i njene organe.

 

SDP poziva ostala dva člana Predsjedništva BiH da ovakve posjete ne dozvole u budućnosti, te da interese Bosne i Hercegovine u regionu, ali i u svijetu, stave na prvo mjesto, prije čestih populističkih verbalnih prepucavanja sa Miloradom Dodikom.  

Podržane su aktivnosti parlamentaraca iz Bh. bloka i SDP BiH na federalnom nivou, koji traže hitno izjašnjavanje Parlamenta i Vlade FBiH oko problema mostarske deponije Uborak. Problem deponije Uborak direktni je rezultat toga da u Mostaru lokalni izbori nisu održani od 2008. godine, za šta su jedino odgovorni SDA i HDZ. SDP poziva na što brže rješenje potencijalne hercegovačke ekološke bombe, koja direktno ugrožava život stanovnika ovog dijela naše države.

 Članovi Predsjedništva su usvojili dokument Sporazuma o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka, koji će sutra biti predstavljen javnosti i potpisan od strane predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Inicijativa o 'malom Šengenu' dobra za ekonomski prosperitet (VIDEO)

U SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom

Sjednica Predsjedništva SDP-a BiH - Iskazana posvećenost BH bloku

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana