Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 13:07 |

Nagrada mladom fizičaru Fahrudinu Deliću i podrška za olimpijadu u Tel Avivu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Učenik Prve bošnjačke gimnazije Fahrudin Delić, prije nekoliko dana privukao je pažnju javnosti osvojivši brončanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike održanoj u Latviji.

Taj tinejdžer ističe da je očekivao uspješan rezultat u Latviji, ali se medalji nije nadao. Svoju energiju usmjerio je na pripreme za 50. Međunarodnu olimpijadu iz fizike, koja se održava sljedećeg mjeseca u Tel Avivu.

Ali, kako to obično biva, za odlazak talentiranih fizičara iz BiH, nedostajala su određena sredstva. Ta sredstva osigurat će Općina Stari Grad, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a Fahrudin će dobiti i novčanu nagradu za svoj uspjeh.

- Naše društvo treba takve mlade ljude i naša je obaveza i dužnost da ih podržavamo i nagrađujemo njihov uspjeh stimulirajući ih tako da budu još bolji. Želim Fahrudinu i svim našim mladim fizičarima da i dalje ponosno predstavljaju svoju državu i nižu uspjehe. Nadamo se da će nas obradovati medaljom i iz Tel Aviva - kazao je Hadžibajrić.

Fahrudin je učenik Prve bošnjačke gimnazije koja ima poseban program eksperimentalnog rada za mlade fizičare, što mu je mnogo značilo tokom školovanja. Za budućnost se ne brine jer već postoje univerziteti koji su spremni stipendirati njegovo školovanje. Ali, kako ističe, bez obzira gdje bude studirao, u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji ih uče da uvijek dio znanja i stečenog vraćaju svojoj državi.

- Na takmičenju u Latviji sam imao 15 bodova, dok je prvoplasirani imao 20. Veliki je to uspjeh za nas. Ovo je dosad najbolja godina bh. ekipe fizičara. Naši uslovi su teži, u poređenju sa drugim takmičarima. Slovenija recimo ulaže milione u tu oblast, dok u Kini imaju četverogodišnji kamp gdje njihovi najbolji univerzitetski profesori spremaju takmičare, a o Rusiji da i ne govorim - ispričao je Fahrudin.

Ipak, ističe da u fizici nekad nisu važni ni najboli uvjeti rada, koliko je važno imati znanje i volju, voljeti fiziku, znati dovoljno o inženjerstvu ali i drugim stvarima. Nagrada koju je dobio od Općine Stari Grad poslužit će mu da se pripremi za takmičenje, ali i za džeparac.

- Ugodno me iznenadio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, ovome se zaista nisam nadao. Zahvaljujem za nagradu, kao i za sredstva koja su nam nedostajala za odlazak - kazao je Fahrudin, saopćeno je iz   Općine Stari Grad.

Odlazak bh. fizičara na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tel Avivu organizira Društvo fizičara FBiH koje više od dvadeset godina organizira takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja interesovanja naših učenika za nauku i tehnologiju što je kamen temeljac modernog društva. Osim Fahrudina Delića, na Olimpijadi u Tel Avivu sudjelovat će i Alen Mrdović, Muhamed Sokolović, Dragan Marković i Nola Šegalo. Olimpijada se održava od 5. do 15. jula ove godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana