Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 18:43 |

Lajčak: Preporučio bih da BiH iskoristi ponudu NATO-a koju sada ima (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20.juna (FENA) - Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak zadovoljan je razgovorima koje je imao s predstavnicima vlasti u BiH, te izrazio očekivanje da će se rezultati tih razgovora uskoro vidjeti formiranjem vlasti na državnom nivou.

Lajčak je tokom dvodnevne posjete BiH predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH, predsjednicima stranaka SDA i HDZ, predstavnicima CIK-a BiH, nevladinim organizacijama, te predstavnicima međunarodne zajednice, tokom razgovora predstavio Izvještaj OSCE-a za BiH.

- U tim razgovorima nije bilo negativnih stavova. Video sam spremnost i našli smo formulu kako da se okonča proces formiranja vlasti, kako da se okonča blokada. Vjerujem da će se narednih dana to pokazati - kazao je Lajčak na konferenciji za medije i dodao da će biti otvoren makar put formiranju vlasti na državnom nivou.

Svjestan problema koje BiH ima, Lajčak (koji je prije 10 godina obnašao funkciju visokog predstavnika u BiH) rekao je da Evropska unija čeka da BiH ispuni ono što treba, ali da neće koristiti mehanizme prinude, odnosno, bonske ovlasti kako bi se ti problemi riješili.

- Evropska unija i međunarodna zajednica prate uspostavu nove vlasti u BiH i, kako je kazao, bilo bi dobro da se nađe zajednička volja u prevazilaženju spornih pitanja, a to je saradnja s NATO-om i pitanje Izbornog zakona BiH - istakao je Lačak.

Kazao je da prihvatanje Godišnjeg plana NATO-a ne znači članstvo, ali da je u interesu BiH i građana, jer će time poboljšati kvalitet Oružanih snaga.

 - Preporučio bih da BiH iskoristi ponudu NATO-a koju sada ima - naglasio je Lajčak.

BiH treba da radi svoj posao, istakao je, a međunarodna zajednica je tu da snažno podržava napredak BiH, „tu je da pomaže a ne da primorava domaće političare da rade svoj posao“.
 
Inače, ove godine Slovačka vodi organizaciju OSCE-a, i Lajčak posjećuje sve države, članice te organizacije. Misija OSCE-a u BiH je prisutna više od 20 godina i nivo saradnje na svim nivoima je visok.

Iako pitanje proširenja u EU nije popularno, jer je Evropska unija imala brojne probleme, migrantska i finansijska kriza, Brexit, a danas budžet za sljedećih sedam godina, ali Lajčak kaže da se vrata EU ne zatvaraju.

- Ali, odgovornost za ulazak u EU je na domaćim vlastima i neće biti nikakvih ni prečica a niti olakšanja, postoji jasan i precizan put - zaključio je Lajčak.

Ponovio je da je i pitanje Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, u kompetenciji domaćih institucija, a ne međunarodne zajednice.

Ambasador OSCE u BiH Bruce Berton je zahvalio Lajčaku na blagovremenoj posjeti BiH, te pomoći da se riješe problemi s kojima se BiH bori, te da je misija OSCE-a tu da pomogne u rješenju problema.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/3099/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yWYoJTUO0x-TySrSQn8vHLlHXmidxXjv?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo