Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 16:03 |

Dodik i Dodon razgovarali u Minsku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Minsku s predsjednikom Republike Moldavije Igorom Dodonom.

Dodon je rekao na početku susreta da je situacija u njegovoj zemlјi složena i da je zemlјa podijelјena između Rusije i EU. Istakao je da neće nastupati ni za Ruse, ni za Amerikance, već za svoju zemlјu - Moldaviju. Predsjednik Dodon je naglasio da njegova zemlјa ne želi u NATO savez.

- Moja stranka (Socijalistička stranka) koja je pobijedila na izborima je za Rusiju, a protiv NATO-a. Našli smo zajednički jezik s partijom koja je protiv Rusije a za NATO, i stavili smo moratorijum na sukobe. Ovakvu vlast podržava 80 odsto stanovništva u Moldaviji. Nastavit ćemo s putem u EU, ali nećemo u NATO i imat ćemo dobre odnose s Rusijom, EU i Amerikom. Ovaj naš konsenzus podržava i EU i Rusija. Takvog primjera nema u regionu - rekao je predsjednik Dodon.

Dodao je da će konsenzus koji su postigli sačuvati bar nekoliko godina i poželio da i BiH postigne konsenzus kada je riječ o EU i NATO integracijama.

Dodik je rekao da je u BiH situacija još složenija - tri naroda, tri vjere i snažno prisustvo međunarodnog faktora s visokim predstavnikom.

- Moratorijum koji je postignut u Moldaviji je dobra priča. I mi u BiH moramo krenuti u rješavanje mnogih pitanja. U BiH još nije formirano Vijeće ministara, tu postoji zastoj, ali konture se naziru i nadam se da ćemo neka pitanja u vezi s tim brzo završiti - rekao je Dodik.

Naglasio je da je stanje u BiH, uprkos svemu, stabilno i da nema posebne nestabilnosti, napomenuvši da je BiH dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

- Pokušavamo dobiti kandidatski status kao i vi u Moldaviji. Tu nam predstoji mnogo izazova. Postoji načelna saglasnost u BiH u vezi s evropskim putem, ali Evropa ima problema i sve manje nudi rješenja. Postavlјaju nam i visoke standarde, koje ćemo teško dostići - istakao je Dodik.

Također, informisao je predsjednika Dodona da je i BiH podijelјena u vezi s integracijama u NATO savez.

- Republika Srpska ne želi NATO, zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele saglasnost za NATO kao uslov za formiranje Vijeća ministara. Mi ćemo nastaviti saradnju sa NATO-om, ali smo protiv članstva - naglasio je Dodik i podsjetio da je NATO 1995. bombardovao Srbe te da je po anketama više od 90 odsto Srba protiv članstva u tom vojnom savezu. Ocijenio je da će pitanje članstva u NATO-u i dalјe biti pitanje polarizacije u BiH.

Sagovornici su se suglasili da je potrebno pobolјšati saradnju na svim polјima, od privredne do kulturne, a posebno je ukazano na mogućnosti ekonomske saradnje na nivou privrednih komora, koje bi trebalo da naprave plan moguće saradnje. Izrazili su nadu da će ta saradnja ubuduće biti na kvalitetnijem nivou, te da bi na jesen trebalo krenuti s nekim zajedničkim aktivnostima.

Dodik je pozvao predsjednika Republike Moldavije da u narednom periodu posjeti BiH, što je on prihvatio.

Sastanku su prisustvovali savjetnik člana Predsjedništva BiH Želјka Komšića, Slaven Kovačević i savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Damir Džanko, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije