Kultura     | 21.06.2019. 16:35 |

Dodik posjetio Nacionalnu biblioteku u Minsku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, posjetio je danas Nacionalnu biblioteku u Minsku koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi, te razgovarao s rukovodstvom te kulturne institucije.

 Tom prilikom predsjedavajući Dodik je Nacionalnoj biblioteci u Minsku poklonio knjigu "Srpska, zemlјa impresija", saopćeno je iz Predsjedništva BIH.

- Nacionalna biblioteka u Minsku je veličanstveno zdanje nacionalne baštine - napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH u knjizi u koju se tradicionalno upisuju visoki zvaničnici tokom posjete te institucije.

Dodik je također napisao da je impresioniran Bjelorusijom i Minskom, a da je  Nacionalna biblioteka veliki hram pisane riječe i kulture.

- Ovo impozantno zdanje, kao i deset miliona dokumenata pohranjenih ovdje, govore o njegovom značaju za bjeloruske i slovenske narode - napisao je predsjedavajući Dodik u knjizi visokih zvaničnika.

Poručio je da narod koji ima ovakva kulturna zdanja ima i svoju budućnost.

U obilasku Nacionalne biblioteke u Minsku su bili savjetnik člana Predsjedništva BiH Želјka Komšića, Slaven Kovačević i savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Damir Džanko.

Nacionalna biblioteka Bjelorusije osnovana je 15. septembra 1922. godine. U njoj se nalazi najveća zbirka bjeloruskih štampanih materijala i to je treća biblioteka na svijetu po zbirci knjiga na ruskom jeziku.

Bjeloruska Nacionalna biblioteka je glavni informacioni i kulturni centar zemlјe. Sadrži zbirku više od devet miliona primjeraka različitih medija. Generisana je zbirka bibliografskih, grafičkih, tekstualnih, zvučnih i jezičnih baza podataka, a u nju je uklјučeno više od dva miliona snimlјenih zapisa.

Smještena je u zgradi moderne arhitekture koja je visoka 72 metra i ima 22 sprata. Na vrhu zgrade je opservatorija iz koje se može posmatrati Minsk.

Zgrada se nalazi u parku na obali rijeke. Prostor ispred biblioteke koristi se za koncerte i izložbe. S obzirom na to da je pokrivena staklenim panelima, tokom dana svijetli kao dijamant, a zanimlјivo izgleda noću, kada je najprepoznatlјivije zdanje u gradu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'