Kultura     | 22.06.2019. 10:28 |

Zenica - Predstavljen program međunarondog teatarskog festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - U Zenici je predstavljen program trećeg međunarodnog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra. Organizatori su naveli da ovaj festival sve više postaje etablirani događaj prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini uprkos tome što je sve teže realizirati projekte iz kulture.

Festival će otvoriti predstava "Savršeni kroj" u režiji Jasmina Durakovića, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Udruženja građana "Scena", a po tekstu Vladimira Đurđevića. Glavne uloge igraju Admir Glamočak i Sead Pandur.  

"Savršeni kroj" je razotkrivanje i prepoznavanje te prvenstveno govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrijednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti.

Za drugu noć festivala planirana je predstava "Trg ratnika" u režiji Dine Mustafića, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, s Belmom Lizde Kurt i Mariom Drmaćem u glavnim ulogama.

U toj drami, autor teksta Nick Wood, umjesto "skice rata" nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu a rijetko provjeravanu definiciju naučenu iz križaljki da je 'rat sukob dviju ili više zaraćenih strana'. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je "proces", a ne tek nesretan i prolazan trenutak, kako se može pomisliti zbog riječi "sukob" što je nudi "naučno objašnjenje" pojma rat.

Treća noć festivala je rezervirana za predstavu "A šta ćemo sad?" pozorišta "Slavija" iz Beograda, nastalu po motivima priče Branka Đurića. Tekst i režiju potpisuje Erol Kadić, dok su u glavnim ulogama Sofija Juričan i Ivan Đorđević Džudi.

U petak i subotu, 5. i 6. jula, bit će realiziran Kids program festivala. Osim predstava za djecu, najmlađima će ponuditi kvalitetan edukativno-zabavni program, kao i zabavu s kostimiranim likovima iz omiljenih animiranih filmova. 

U petak, 5. jula, na programu je predstava za djecu "Potraga za konačištem" u produkciji Teatra Kabare Tuzla, autorski projekat Irfana Kasumovića. U ovoj avanturi za djecu glavne uloge tumače Irfan Kasumović i Elvis Jahić.

Za sobotu, 6. jula, za mališane je najavljen mjuziklu "Pepeljuga", rađen u produkciji  Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci  i Dječijeg  kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, po tekstu Vladimira Andrića. U predstavi igraju i animiraju Matea Marušić, Dorian Paulić, Antonija Mrkonjić, Katarina Šestić, Josipa Oršolić, Vladimir Andrić i Zorko Bagić. 

U nedjelju, 7. jula, festival će zatvoriti predstava "Državni lopov", hit komedija Studija Teatar koja 15 godina nasmijava publiku i svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH. Igraju: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Sve predstave za odrasle počet će u 21 sat, a za djecu u 20.30. Radionice i igraonice u okviru Kids programa prije predstava za djecu počinju u 19.00 sati.

Cijena ulaznica za predstave za odrasle je 6 KM, za djecu 5 KM. Ulaznice je moguće obezbijediti rezervacijom na broj telefona 061 783 130. I ove godine se mogu kupiti na blagajnama Multiplexa "Ekran".

Ulaznice će biti u prodaji prije početka predstava u festivalskom prostoru, kao i na još nekim dogovorenim prodajnim mjestima o kojima će organizatori naknadno obavijestiti publiku, saopćeno je iz Studio teatra Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta