Bosna i Hercegovina     | 23.06.2019. 16:29 |

U Uzdolu otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima

FENA Ivana Banovic

PROZOR/RAMA, 23. lipnja (FENA) - Spomen-obilježje s kulturno-edukacijskim centrom koje je izgrađeno u spomen na 134 poginula hrvatska branitelja otkriveno je u nedjelju u Uzdolu u Prozor-Rami gdje je upriličen i prigodan program kojim je obilježeno stradanje Hrvata u tom kraju, uz svečano misno slavlje koje je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Obilježje je otkriveno u prigodi obilježavanja Dana udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola te Drugog susreta iseljenih Uzdoljana pod nazivom "Ivandanski svitnjaci.

U prigodnoj propovjedi kardinal Puljić ocijenio je kako je veoma važno da postanemo svjesni da život ne počinje od nas i da su na ovim prostorima mnogi podnijeli veliku žrtvu na koju treba sačuvati sjećanje.  

- Moramo sačuvati sjećanje na sve žrtve jer ako ne znamo sačuvati sjećanje prošlosti, nemamo budućnosti. (…) Zato moramo znati vrjednovati grudu koja je tako veliku cijenu imala, cijenu tolikih žrtava, ali i grudu koja nije od jučer jer je stoljećima kršćanstvo ovdje. I sad je na nama da vidimo što u ovim vremenima trebamo učiniti da to očuvamo - kazao je kardinal.

Također je ustvrdio kako nekima i ne odgovara da se otkrije povijesna starina kršćanskih korijena na ovim prostorima.

Predsjednik Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola Josip Prskalo podsjetio je kako ta udruga u posljednje tri godine gradila ovaj spomenik za 134 hrvatska branitelja.        

-  Oni su svojim životima omogućili da danas s ponosom možemo reći da smo svoji na svome - kazao je Prskalo te dodao da o spomeniku neće govoriti ništa osim da on podsjeća na činjenicu 'da svaka naša težnja za mirom i pravdom traži žrtvu', a da sve ostalo govori poruka sa spomenika.         

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović ukazao je važnost zajedništva hrvatskog naroda, ocijenivši kako to zajedništvo nema alternativu.

 - Na ovaj način šaljemo jednu posebnu poruku svim našim prijateljima s kojima dijelimo prostor naše domovine BiH, svim našim prijateljima iz RH da ostanu uz nas jer ovo što mi danas stvaramo, ono što ste vi stvorili kao treća bojna Ramska brigade, daje nam za pravo da i ove momke ovdje, koji su u počasnom postroju i na lijevom ramenu nose obilježje hrvatskog naroda, da to čuvamo u svojoj BiH, da na to budemo ponosni, a onda će i sve obitelji koje će se danas pokloniti žrtvama svojih najmilijih znati da ta žrtva nije bila uzaludna - kazao je Čović.

Na otvaranju spomenika obratio se i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike i izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića, koji je zajedno s Čovićem i predstavnikom obitelji poginulih branitelja otkrio spomen-obilježje. 

 Nakon ceremonije blagoslova i otkrivanja spomen-obilježja koje je izgrađeno uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, uslijedio je kulturno-zabavni program, dok je paljenje svitnjaka planirano za 19 sati.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Medžlisa IZ Mostar uputila apel za izgradnju centralnog spomen-obilježja u Mostaru

U Ljubuškom otkriveno spomen-obilježje civilnim žrtvama Domovinskog rata

Obilježena 28. godišnjica zločina nad Hrvatima Uzdola (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu