Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 09:32 |

Bissel: ANP bi definirao reforme s ciljem dostizanja boljeg života građana

FENA Internet

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Članstvo u NATO-u donosi najefikasniju odbranu na priuštiv način, a samo članice NATO-a uživaju prednosti kolektivne odbrane. S tim u vezi, sigurnost je temelj prosperiteta, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Marti Bissel.

- BiH je prelijepa zemlja sa mnogo potencijala. Međutim, taj se potencijal neće ostvariti sve dok BiH ne nađe način da se fokusira na budućnost i stvori prilike za svoje građane da ostanu u zemlji. NATO-štab Sarajevo je spreman pomoći BiH i radujemo se našem kontinuiranom partnerstvu - kazala je Bissel.

Upitana koliko je BiH u ovom trenutku daleko od članstva u Savezu, posebno imajući u vidu opstrukcije slanja prvog godišnjeg nacionalnog programa, kazala je da put ka članstvu zavisi od brojnih faktora i različit je za svaku zemlju.

- NATO štab Sarajevo pruža pomoć BiH od 2004, što znači da već imamo izvrstan partnerski odnos. Doprinos BiH našoj zajedničkoj sigurnosti dobro je poznat, a BiH je pokazala jasno opredjeljenje za regionalni dijalog i saradnju, uključujući i učešće u našoj misiji Odlučna podrška u Afganistanu i doprinos borbi protiv ISIS-a. Sve to jeste važno za napredovanje BiH- rekla je Bissel.

Podsjetila je da su se ministri vanjskih poslova NATO-a nedavno složili da prihvate dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH.

- Taj mehanizam može pomoći Bosni i Hercegovini da produbi svoju saradnju sa NATO-om. BiH je, uz konsultacije sa NATO-om, arhitekta tog plana. ANP bi definirao reforme koje bi BiH poduzela s ciljem dostizanja boljeg života svojih građana. Te reforme bi, također, pripremile BiH za eventualno članstvo u Savezu ako bi to bila odluka u datom trenutku. U regionu je dužina trajanja tog procesa bila vrlo različita. To zavisi od brojnih faktora, uključujući i brzinu kojom zemlja poduzima potrebne reforme - istaknula je.

Upitana hoće li strani utjecaj spriječiti ulazak BiH u NATO kada to nije uspio sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, Bissel je rekla da se svaka zemlja uvijek suočava sa izborima i uvijek će biti onih koji će joj nuditi da krene ovim ili onim putem.

- To može biti zbog vojnih, ekonomskih ili političkih razloga. Bosna i Hercegovina je već decenijama birala put euroatlantskih integracija. To je pravac kojim su se ljudi ove zemlje odlučili ići i mi ćemo ih podržati u tom izboru. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju koji put nudi najbolju moguću budućnost njima i njihovoj djeci. Radujemo se da im na tom putu pomognemo - izjavila je Gisselza "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bissel: BiH će odrediti kako će sarađivati sa Savezom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana