Bosna i Hercegovina     | 25.06.2019. 12:30 |

Smjernice za nastavnike za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Priručnik "Smjernice za nastavnike za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama - dopuna za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju" predstavljen je danas u Sarajevu.

Kako je rečeno, djeca s poteškoćama u razvoju posebno su osjetljiva grupa u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća zbog smanjene mobilnosti, teškoća u komunikaciji ili problema u prilagođavanju novim okolnostima. Smjernice su dio nastojanja da djeca budu pripremljena za adekvatno reagiranje u takvim situacijama.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić je kazala da su u prethodnom periodu izrađene generalne smjernice za nastavnike.

- Potreba da se ovaj materijal prilagodi i da se napravi ova dopuna kako bi nastavnici mogli na adekvatan način raditi sa djecom s poteškoćama u razvoju nastala je iz činjenice da promoviramo inkluzivno obrazovanje, da je u našim školama sve veći broj djece sa poteškoćama u razvoju i da ovakav program i sadržaj treba da bude dostupan da bi nastavnici na adekvatan način mogli da rade i sa djecom s poteškoćama u razvoju - navela je Žeravčić.

Napomenula je da su radili određne upitnike i uvidjeli da veliki broj obrazovnih institucija nema ni planove postupanja za svoje obrazovne ustanove, iako su u obavezi po zakonu da imaju takav dokument; da nema dovoljno znanja i kapaciteta unutar škola kako da se postupa u tim situacijama niti adekvatne opreme koja treba da postoji.

- S obzirom na to da naš projekat daje i jednu stručnu, tehničku podršku školama i zajednicama da naprave procjene rizika, planove postupanja i da rade sa djecom i upoznaju ih s tim na koji način da postupaju u slučaju vanrednih situacija, vjerujemo da postoji njegova opravdanost, a škole svakako dobiju i adekvetnu opremu pomoću koje unaprijede sistem zaštite i spašavanja - kazala je Žeravčić.

Podsjetila je da su u prethodnih sedam, osam godina koliko rade sa školama, radili prevashodno s lokalnim zajednicama i školama u kojima su se najviše osjetili uticaji poplava. To su općine Maglaj, Srebrenica, Sanski most, Brčko, Gradačac, Srebrenik...

- Rađeno je s općinskim vlastima i sa školama na tim područjima. U ovoj godini potpisali smo sporazume o suradnji sa općinama Ilijaš i Vogošća, a danas ćemo potpisivati sporazume sa njihovim osnovnim školama koje će biti uključene u projekat - navela je Žeravčić.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić je ocijenio da ovo ministarstvo i Save The Children imaju izuzetno dobru saradnju i po drugim pitanjima, kao i po pitanju izrade ovakvih dokumenata.

Kazao je da bi Ministarstvo sigurnosti i Save The Children trebali, na neki način, da puste ovakve dokumente u administrativne procedure kako bi oni postali javni, obavezujući isključivo iz razloga pomoći, podršci onima koji su korisnici, onima koji treba da se ponašaju u skladu sa ovakvim standardima, odnosno evropskim standardima, jer ovakvih dokumenata u BiH trenutno nema.

Saradnica na ovom programu Selma Hodžić je kazala da su osobe sa invaliditetom, djece sa poteškoćama u razvoju, vrlo često oni kojima je potrebno najviše pomoći kada su u pitanju elementarne nepogode, jer oni sami vrlo često nisu u mogućnosti da se snađu, niti znaju uopšte šta se dešava u datom trenutku.

- Tokom realizacije ovog programa smo sarađivali i došli do ideje da damo konkretne prijedloge i primjere kako raditi sa djecom sa teškoćama u razvoju - kazala je Hodžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta