Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 10:36 |

Đapo sa Filipovićem i Mandićem o hitnosti sanacije deponije Smiljevići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - U kabinetu ministrice okoliša i turizma Federacije BiH Edite Đapo upriličen je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo.

Razgovarano je o tretmanu na Regionalnom centru za upravljanje otpadom (RCUO) "Smiljevići", a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostaog  i građevinskog otpada, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije.

Izdavanje  okolinskih  dozvola za područje deponije “Smiljevići” hitan je korak za sanaciju te deponije.

  - U periodu od 2011. do 2016. godine nije se ulagalo u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja  animalnog  otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati  interesovanje i aktivno se uključiti  u rješavanje ovog problema- kazao je Filipović.

Ministrica  Đapo naglasila je da jedan od prijedloga boljeg funkcionisanja deponije Smiljevići jeste odvajanje rada deponije - upravljanja i higijene.

Mandić smatra da treba razmisliti o takvom modelu, a da se ne ugrozi  poslovanje KJKP “Rad”. On je upoznao ministricu o problemu prečistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralisanju neugodnih mirisa u tom području.

Na sastanku je bilo govora i  o  kanjonu rijeke Misoče, koji bi prema pozitivnim pravnim propisima i kategorizaciji trebao biti  zaštićen u kategoriji rezervata. Kako se ovo područje prostire na teritoriji dva kantona i to Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, takav mogući  status ovog kanjona mogla bi proglastiti samo FBiH.

Ministrica Edita Đapo naglasila je važnost  zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice.  

 - Do kraja godine bi trebao biti završen nacrt plana o zaštićenim područjima. Općine na kojima se nalazi ovo područje Trnovo, Hadžići i Konjic svakako će biti dio tog procesa - istakla je Đapo, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Butković i Katić o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum i granicom s RH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo