Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 14:17 |

Udruženje BH novinari traži od OSA-e očitovanje o prisluškivanju novinara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Obavještano-sigurnosne agencije BiH (OSA) hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Navode da je predsjedavajući Dodik na pres-konferenciji ustvrdio da OSA prati, prisluškuje i "usmjerava" novinare i medijske kuće radi "inkriminacije politički nepodobnih ljudi", i tu je tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije OSA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje. 

UO BH novinara izrazio je zabrinutost zbog tog ataka na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u politčke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

Ističu da su praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi u demokratskim društvima - nespojivi su sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija. 

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju, ne samo agencije OSA, već i Tužiteljstva BiH i  Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor rada sigurnosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i poduzimanje sankcja prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza ovog čina. 

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagiranje nadležnih međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u BiH i regiji, saopćeno je iz Udruženja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv tri osobe zbog neovlaštenog prisluškivanja bivšeg ministra

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana