Ekonomija     | 27.06.2019. 12:47 |

BH-Gas usvojio akte za formiranje IAP (Jadransko-jonski gasovod) kompanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Na Skupštini BH-Gasa koja je održana danas, osim finansijskih izvještaja, usvojeni su svi osnivački akti za formiranje IAP kompanije, koja podrazumijeva osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće imati predstavnici četiri zemlje i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Finansijska sredstva potrebna na ime osiguranja osnivačkog udjela BH-Gasa su predviđena poslovnim planom za 2019. 

Konkretnije, kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednak udio u kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom periodu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu. Razlozi koji su rukovodili četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi prijedloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za predmetni gasovod, kao i osiguranje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda.

Taj gasovod bio bi nastavak gasovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje učešće zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio nedvojivi dio projekta IAP, preko kojeg bi se u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU diverzificirali izvori i pravci snabdijevanja za sve ove zemlje prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

To je još jedan pokazatelj pune podrške Vlade Federacije BiH sigurnosti snabdijevanja, kako BiH tako i FBiH prirodnim gasom, te mogućnosti diverzifikacije izvora snabdijevanja, čime bi bili zadovoljeni svi standardi EU, saopćeno je iz BH-Gasa.

Također, BH-Gas je poslovnu 2018. završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom u iznosu 3.159.832 KM, koji je odlukom današnje Skupštine društva predviđen za reinvestiranje u razvojne infrastrukturne projekte.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom