Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 15:55 |

Presuda za planiranje terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli 4. jula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Sud BiH izreći se 4. jula presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru optuženima za planiranje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da su svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili da su optuženi odgovorni za radnje iz optužnice, javlja BIRN BiH.

- Svi izvedeni dokazi su nesumnjivo potvrdili da su Božić i Hastor pripremali izvršenje terorističkog napada. Zaštićeni svjedok A je potvrdio šta je bila namjera i ideja - kazao je Hasanspahić.

Tužilac je pojasnio da je zaštićeni svjedok A rekao da je Božić planirao da izvrši napad, nabavi oružje i snimi oproštajnu oporuku koji bi nakon njegove smrti bila poslata medijima. On je dodao da Božić nije slučajno boravio u Hastorovoj kući u kojoj su pronađeni laptopi, mobiteli, ručne bombe, jurišni prsluci i municija za lovačku pušku.

Na ulazu u prizemlje kuće u kojoj gdje živi Hastor, tužilac je rekao da se nalazi znak koji asocira na zastavu tzv. Islamske države.

Tužilaštvo BiH tereti Božića da je u periodu od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i zgradu MUP-a TK. S njim je optužen i Edin Hastor, koji se tereti da je u martu 2018. obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Božićeva advokatica Džema Hasanagić rekla je da oružje koje je nađeno u Hastorovoj kući nije Božićevo.

- Božić jeste ostvarivao kontakt sa pripadnicima selefijskog pokreta samo iz vjerskih razloga što zakonom nije zabranjeno. To nije doklaz da je priprema krivično djelo. Oružje nije mog branjenika, niti je u njegovom nabavljaju učestovao - rekla je Hasanagić.

Optuženi Božić također je rekao da se ne osjeća krivim.

Izet Baždarević, branilac optuženog Hastora, kazao da niko nije potvrdio da je njegov klijent znao da Božić navodno planira da izvrši teroristički akt.

On je naglasio da nije sporno da je u Hastorovoj kući pronađeno oružje koje je nabavio zbog straha od mogućeg rata.

- Kajem se zbog oružja i kažem da se to kod mene neće naći ako opet bude pretres - kazao je Hastor.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo