Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 15:56 |

Vlada KS: Saniranje deponije Smiljevići među prioritetima Vlade KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Tematsku sjednicu o stanju i budućim aktivnostima u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Smiljevići" Vlada Kantona Sarajevo održala je na lokalitetu deponije koji je danas obišla i na licu mjesta se detaljnije upoznala s problemima u njenom funkcionisanju.

Vlada je zadužila resorna ministarstva da se insistira na donošenju ovih propisa, ali i da se do 15. jula ispitaju zakonske mogućnosti donošenja regulative na kantonalnom nivou, a u kontekstu federalnog plana upravljanja otpadom. Također treba u narednih 60 dana osigurati vizibiliti studiju za tretman animlanog otpada.

Preduzeće Rad je zaduženo da vrši redovno održavanja lokacije i smanjenje negativnih uticaja na okoliš te da poveća upotrebu otpada u svrhu reciklaže boljim iskorištavanjem kapaciteta sortirnice i Reciklažnog dvorišta, ali i sa resornim ministarstvom moraju izvršiti sve neophodne predradnje za izgradnju i puštanje u pogon prečistača procjednih voda do 2021. godine, saopćeno je iz Press službe KS.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će, u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigurati izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići-Zabrđe, kako bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent – Lepenički potok, čime će se smanjiti troškovi investicije i održavanja postrojenja za prečišćavanje procjednih voda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo