Kultura     | 29.06.2019. 09:54 |

Ivana Ana Vlasici iz Rumunjske najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 29. lipnja (FENA) - Ivana Ana Vlasici iz Rumunjske najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji na šestoj po redu Reviji tradicionalne odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske održanoj u petak u Tomislavgradu.

 Prvom pratiljom proglašena je Kinga Deniza Dancze iz Mađarske, drugom pratiljom Leslia Marjory Samokic Quiquia iz Perua dok je prema internetskom glasovanju i izboru posjetitelja Fecebook stranice Udruge "Stećak" za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu odnijela Eva Tadić iz Austrie.

 Ukupno je sudjelovalo 22 djevojke pristigle iz 12 zemalja.

 Reviju su organizirali Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u BiH "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala, a događaj je financijski potpomognut od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad dok se sam projekt održava pod pokroviteljstvom predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića. 

 Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

 Među prisutnim gostima bili su predstavnici vlasti sa svih razina i BiH, predstavnici i izaslanici zakonodavne i izvršne vlasti u RH, a između ostalog, posebno su pozdravljeni predsjednik HNS BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, izaslanik predsjednika Vlade RH koji je ujedno i državni tajnik Središnjeg državnog ureda RH za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Madžar, načelnici općina Pleternica i Tomislavgrad Antonija Jozić i Ivan Vukadin te predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović.

 Uoči održavanja revije od spomenika dr. Franji Tuđmanu do spomen-obilježja u središtu grada, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, prodefilirale su počasne hrvatske postrojbe nakon čega je izvršena njihova smotra i predstavljanje publici počev od domaćina Hajdučke družine Mijata Tomića, Križevačke djevojačke straže iz Križevaca, Trenkova pandura iz Požege, Gradske straže iz Požege, Keglevićeve straže Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Svetonedjeljske garde Petar II Erdody,Karlovačke građanske garde, Kliških uskoka,Varaždinske građanske garde iz Varaždina, Zrinske garde iz Čakovca, Ličke pukovnije iz Gospića, Frankopanske garde iz Ogulina te Vitezovi Hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

 Posebnost večeri bilo je svečano otvarenje Trga gange i hajdučke družine u Tomislavgradu koji je izgrađen u okviru projekta Kulturna ruta bećarca i gange, sufinanciranog od strane Europske unije kroz program Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

 Vrijednosti projekta je 615.006,92 eura s tim da je od navedenog iznosa 85 posto financirano sredstvima iz fondova EU, a ostatak su sredstva općine Tomislavgrad, koja je sufinancirala projekt, u skladu s pravilima Interreg-IPA CBCProgram Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

 Trg je svečano proglasio otvorenim predsjednik HNS BiH Dragan Čović dok je svečani blagoslov obavio fra Gabrijel Mioč.
 
 Uz bogati kulturno glazbeni program vezan za samo otvaranje Trga gange i hajdučke družine  te Šestu revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike  također je na istom mjestu održan prvi put i Sajam domaćih proizvoda pod nazivom "Korpa Tomislavgrada" i "Pleternička korpa".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Hrvati u Argentini su "veliki potencijal“ za doseljenje u Hrvatsku

Žigmanov ide na konzultacije kod Vučića, žali zbog novog nesporazuma

Grlić Radman: Želimo otvaranje pristupnih pregovora s BiH što je prije moguće

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!